ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Fransk startup vill konvertera småbilar till eldrift

  • Foto: Martial Trezzini/AP
  • Foto: Pressbild

Transition-One, ett fransk startupbolag, söker nu kapital för att skala upp en affärsidé som går ut på att bygga om landets vanligaste småbilar till elbilar. 

Till en kostnad av cirka 50.000 kronor och en dag på verkstaden ska bilar som Peugeot 107, Fiat 500, Toyota Aygo, Twingo II och Volkswagen Polo gå från bensin och diesel till eldrift.

I prototypen, en Renault Twingo finns tre batteripaket framtill och två i det som brukade vara bensintanken, till en sammanlagd vikt av 120 kilo. Konverterad till elbil klarar den en räckvidd per laddning på 18 mil.

Det är i sig inget nytt att bygga elbilar på det här sättet, det har bilentusiaster gjort i många år. Det speciella är att entreprenören Aymeric Libeau och Transition-One vill skala upp den här verksamheten och på sikt bygga en fabrik som enligt planerna inledningsvis skulle kunna konvertera 4.000 fordon per år.

Försäljningen av el- och hybridbilar ökar, men fortfarande utgör de bara några få procent av den totala försäljningen i EU. Med den här metoden ser Aymeric Libeau en möjlighet att erbjuda elbilar till vanliga konsumenter som inte har råd med de elbilar som nu finns att tillgå.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer