1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Frankrike sänker miljöbilspremie efter bara åtta månader

Frankrike, landet som uppfann bonus-malus som styrmedel i miljöpolitiken, har på kort tid förändrat förutsättningarna för franska bilkonsumenter. En miljöbilspremie som höjdes i maj sänks redan vid årsskiftet. Samtidigt blir det allt dyrare att skaffa sig stora bilar med extrema utsläppsnivåer.

Elbilar stod för 6,1 procent av den franska nybilsförsäljningen under årets första åtta månader, jämfört med 1,9 procent 2019. Och nu sänks subventionerna.
Elbilar stod för 6,1 procent av den franska nybilsförsäljningen under årets första åtta månader, jämfört med 1,9 procent 2019. Och nu sänks subventionerna.Foto:Anders Wiklund/TT

I maj i år höjde den franska regeringen landets variant av miljöbilsbonus till 7 000 euro för den som köper en ny elbil. Men den lyckan blir kortvarig för franska konsumenter, från och med 2021 sänks bonusen åter till 6 000 euro. Ryckigheten har förstås delvis med coronapandemin att göra, då höjningen genomfördes var nervositeten stor i ekonomin och den franska bilindustrin tryckte på för förändringar. 

När det nu visar sig att elbilar stod för 6,1 procent av den franska nybilsförsäljningen under årets första åtta månader, jämfört med 1,9 procent 2019, vågar regeringen lita på att transformationen till el fortsätter även med en lägre bonusnivå. Dock behålls ett separat incitament för hushåll med låg inkomst, som kan få upp till 3 000 euro för att byta till elfordon.

I den andra änden av systemet höjs de så kallade malus-nivåerna som i Frankrike betalas som engångssumma vid en nybilsregistrering. För fordon med koldioxidutsläpp på mer än 225 gram per kilometer är malus i dag 20 000 euro. Enligt regeringens nya budget ska maxnivån i malus fördubblas till 40 000 euro år 2021 och sedan till 50 000 euro år 2022.

I praktiken betyder det att vissa bilar med extrema utsläppsnivåer blir osäljbar på den franska marknaden. För mer ordinära bensin och dieselbilar ser det annorlunda ut.  Tröskeln för malus ligger för närvarande på 138 gram kolidioxid per kilometer, och upp till 160 gram koldioxid per kilometer är avgiften 1 000 euro. Den 1 januari 2021 sänks dock tröskelvärdet från ovannämnda 138 gram till 131 gram och år 2022 till 123 gram. 

 


Bosch investerar i kinesisk startup inom autonom körning

Foto:THOMAS KIENZLE

Bosch har investerat en hemlig summa i den kinesiska startupen Weride, som är verksamma inom autonom körning. Det uppgav de båda bolagen i ett uttalande på onsdagen, skriver Technode.

Weride backas av en grupp stora biljättar som Nissan och statligt ägda GAC, medan rivalerna Pony.ai och Momentum har länkar till Toyota respektive General Motors.

Samarbetet kommer att göra vägen till massproduktion av självkörningslösningar kortare, enligt vad Li Yin, chef för Boschs enhet för självkörning i Kina, säger i ett pressmeddelande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?