ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Frankrike och Storbritannien stoppar taxonomin

  • Foto: Adam Ihse/TT, Adam Ihse

En grupp medlemsländer i EU ledd av Frankrike och Storbritannien blockerar nu den överenskommelse som slöts förra veckan kring EU:s paket för gröna finanser och den så kallade taxonomin som ska slå fast vilka finansiella produkter som ska få kallas hållbara. 

Anledningen till blockaden uppges vara farhågor om att taxonomin kommer att förhindra investeringar i kärnkraft och gasutvinning.

Investeringar i kärnkraft och fossilgas är inte direkt uteslutna ur den föreslagna taxonomin, men reglerna kring kärnkrafts- och gasinvesteringar är reglerade på ett sätt som vissa anser gör det svårt att klassificera investeringarna som hållbara.

Frankrike har under hela processen med taxonomin varit tydliga med att kärnkraft måste kunna klassa som en hållbar investering för att Frankrike ska godkänna det nya regelverket. Den Gröna gruppen i EU-parlamentet har å andra sidan hela tiden krävt att kärnkraft helt ska uteslutas som en grön investering i taxonomin.

Förra veckan lyckades EU-parlamentet få igenom en kompromiss där gas- och kärnkraft inte uteslöts helt ur taxonomin. Det är den kompromissen som nu alltså stoppas av Storbritannien och Frankrike, som också fått med sig Tjeckien, Ungern, Polen, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och Slovenien. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer