Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Frankrike och Storbritannien stoppar taxonomin

En grupp medlemsländer i EU ledd av Frankrike och Storbritannien blockerar nu den överenskommelse som slöts förra veckan kring EU:s paket för gröna finanser och den så kallade taxonomin som ska slå fast vilka finansiella produkter som ska få kallas hållbara. 

Foto:Adam Ihse/TT, Adam Ihse

Anledningen till blockaden uppges vara farhågor om att taxonomin kommer att förhindra investeringar i kärnkraft och gasutvinning.

Investeringar i kärnkraft och fossilgas är inte direkt uteslutna ur den föreslagna taxonomin, men reglerna kring kärnkrafts- och gasinvesteringar är reglerade på ett sätt som vissa anser gör det svårt att klassificera investeringarna som hållbara.

Frankrike har under hela processen med taxonomin varit tydliga med att kärnkraft måste kunna klassa som en hållbar investering för att Frankrike ska godkänna det nya regelverket. Den Gröna gruppen i EU-parlamentet har å andra sidan hela tiden krävt att kärnkraft helt ska uteslutas som en grön investering i taxonomin.

Förra veckan lyckades EU-parlamentet få igenom en kompromiss där gas- och kärnkraft inte uteslöts helt ur taxonomin. Det är den kompromissen som nu alltså stoppas av Storbritannien och Frankrike, som också fått med sig Tjeckien, Ungern, Polen, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och Slovenien. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?