Annons

Från elflyg till båtarnas Tesla – svenska innovationerna som hyllas

Omstarten av ekonomin efter Coronakrisen innebär en unik möjlighet till satsningar på nya, bättre lösningar som också kan ta oss ur klimatkrisen. Här är de 9 smartaste svenska energiinnovationerna just nu, finalisterna i årets E-Prize.

Heart Aerospace utvecklar ett elflygplan för korta inrikesflygningar.
Heart Aerospace utvecklar ett elflygplan för korta inrikesflygningar.
Solcellsbolaget Exeger solcellspaneler kan integreras i till exempel läsplattor. Vd Giovanni Fili med en genomskinlig solcellspanel.
Solcellsbolaget Exeger solcellspaneler kan integreras i till exempel läsplattor. Vd Giovanni Fili med en genomskinlig solcellspanel.Foto:Jesper Frisk
Konrad Bergström, vd X Shore.
Konrad Bergström, vd X Shore.Foto:Hampus Andersson

Om fem år kan ”luftens kollektivtrafik” vara eldriven. Heart Aerospace är den svenska uppstickaren som utvecklar ett elflygplan för kortare inrikesflygningar. Det är också en av finalisterna i årets E-Prize, en innovationstävling för smartare energilösningar, som Eon arrangerar för 12:e året i rad tillsammans med Dagens industri och Aktuell Hållbarhet.

De två övriga finalisterna i kategorin Hållbara transporter hittar vi till sjöss. Wallenius Marine, ett av Sveriges största rederier har tillsammans med bland andra KTH, Kungliga tekniska högskolan, utvecklat ett koncept för vindkraftsdrivna fraktfartyg som kan minska energianvändningen vid frakt med 90 procent.

X Shore utvecklar eldrivna båtar modell mindre, ”fritidsbåtarnas Tesla”, och har ett miljötänk som genomsyrar hela designprocessen.

I kategorin Förnybar energi är årets E-Prizefinalister Exeger som utvecklar nästa generations solcell som sömlöst kan integreras i en lång rad hemelektronikprodukter och ge produkterna evigt batteriliv och med kunder som Samsung och Poc Sports.

Även den andra finalisten i kategorin hittar vi i solenergisektorn, Absolicon Solar Collector, som utvecklat en koncentrerande solfångare med världens högst uppmätta optiska verkningsgrad för ett litet paraboliskt tråg. Solfångaren följer solen under dagen och omvandlar solljuset till 160-gradigt trycksatt hetvatten eller ånga. 

Finalist nummer tre är däremot ett havsenergibolag, Minesto, som har en egen metod, Deep Green, som möjliggör effektiv energikonvertering i långsamma havsströmmar.

I kategorin energieffektivisering går Eliq till final, bolaget vars energianalysapp används av en rad av världens energibolag för att erbjuda kunderna att få bättre kontroll på energiförbrukningen. 

Myrspoven är finalist nummer två som med hjälp av artificiell intelligens, AI, vill revolutionera energistyrningen i världens byggnader genom att fastighetsägarna såväl kan köpa och sälja energi på ett kostnadseffektivt sätt till energisystemet vilket ger en flexibilitet som tillåter en större andel förnybar energi. 

Enjay har ett unikt patenterat system för ventilationsindustrin som möjliggör lönsam energiåtervinning i restaurangmiljön vilket annars är svårt på grund av stora mängder fett och sot som skadar utrustningen.

De tre slutliga kategorivinnarna av E-Prize 2020 presenteras på Di:s konferens Hållbart Näringsliv i november.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera