1515

Från elflyg till båtarnas Tesla – svenska innovationerna som hyllas

Omstarten av ekonomin efter Coronakrisen innebär en unik möjlighet till satsningar på nya, bättre lösningar som också kan ta oss ur klimatkrisen. Här är de 9 smartaste svenska energiinnovationerna just nu, finalisterna i årets E-Prize.

Heart Aerospace utvecklar ett elflygplan för korta inrikesflygningar.
Heart Aerospace utvecklar ett elflygplan för korta inrikesflygningar.
Solcellsbolaget Exeger solcellspaneler kan integreras i till exempel läsplattor. Vd Giovanni Fili med en genomskinlig solcellspanel.
Solcellsbolaget Exeger solcellspaneler kan integreras i till exempel läsplattor. Vd Giovanni Fili med en genomskinlig solcellspanel.Foto:Jesper Frisk
Konrad Bergström, vd X Shore.
Konrad Bergström, vd X Shore.Foto:Hampus Andersson

Om fem år kan ”luftens kollektivtrafik” vara eldriven. Heart Aerospace är den svenska uppstickaren som utvecklar ett elflygplan för kortare inrikesflygningar. Det är också en av finalisterna i årets E-Prize, en innovationstävling för smartare energilösningar, som Eon arrangerar för 12:e året i rad tillsammans med Dagens industri och Aktuell Hållbarhet.

De två övriga finalisterna i kategorin Hållbara transporter hittar vi till sjöss. Wallenius Marine, ett av Sveriges största rederier har tillsammans med bland andra KTH, Kungliga tekniska högskolan, utvecklat ett koncept för vindkraftsdrivna fraktfartyg som kan minska energianvändningen vid frakt med 90 procent.

X Shore utvecklar eldrivna båtar modell mindre, ”fritidsbåtarnas Tesla”, och har ett miljötänk som genomsyrar hela designprocessen.

I kategorin Förnybar energi är årets E-Prizefinalister Exeger som utvecklar nästa generations solcell som sömlöst kan integreras i en lång rad hemelektronikprodukter och ge produkterna evigt batteriliv och med kunder som Samsung och Poc Sports.

Även den andra finalisten i kategorin hittar vi i solenergisektorn, Absolicon Solar Collector, som utvecklat en koncentrerande solfångare med världens högst uppmätta optiska verkningsgrad för ett litet paraboliskt tråg. Solfångaren följer solen under dagen och omvandlar solljuset till 160-gradigt trycksatt hetvatten eller ånga. 

Finalist nummer tre är däremot ett havsenergibolag, Minesto, som har en egen metod, Deep Green, som möjliggör effektiv energikonvertering i långsamma havsströmmar.

I kategorin energieffektivisering går Eliq till final, bolaget vars energianalysapp används av en rad av världens energibolag för att erbjuda kunderna att få bättre kontroll på energiförbrukningen. 

Myrspoven är finalist nummer två som med hjälp av artificiell intelligens, AI, vill revolutionera energistyrningen i världens byggnader genom att fastighetsägarna såväl kan köpa och sälja energi på ett kostnadseffektivt sätt till energisystemet vilket ger en flexibilitet som tillåter en större andel förnybar energi. 

Enjay har ett unikt patenterat system för ventilationsindustrin som möjliggör lönsam energiåtervinning i restaurangmiljön vilket annars är svårt på grund av stora mängder fett och sot som skadar utrustningen.

De tre slutliga kategorivinnarna av E-Prize 2020 presenteras på Di:s konferens Hållbart Näringsliv i november.

 

 


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?