1515
Annons

Framtidsrisk i fokus på hållbar konferens

Riskhantering, omställningsförmåga och finansvärldens nya tuffa krav på börsbolagen. Det är innehållet på årets upplaga av konferensen Hållbart Näringsliv. För tredje året i rad samlar vi de främsta experterna på hållbarhetsområdet för en framåtblickande heldag.

Premiärupplagan av konferensen 2018 var välbesökt. I år kan man följa programmet via en strömmad sändning.
Premiärupplagan av konferensen 2018 var välbesökt. I år kan man följa programmet via en strömmad sändning.Foto:Jack Mikrut

Hållbarhet har blivit ett allt tydligare krav från investerare, kunder och arbetstagare. Hur påverkar det näringslivslivet framöver och hur ser de innovationer och affärsmodeller ut som blir vinnare i ett landskap där hållbarhetsfrågorna får större betydelse?

Den 18 november samlar Dagens industri och Aktuell Hållbarhet företagsledare, makthavare och en rad experter för att diskutera de i dag allt mer affärskritiska klimat- och hållbarhetsfrågorna. 

Det övergripande temat för dagen är risk. Hur förberedda är svenska bolag inför dels  tuffare utsläppskrav, men också de fysiska risker som klimatförändringarna för med sig? Och hur väl positionerade är de för att utnyttja de nya affärsmöjligheter som klimatomställningen innebär?

Under konferensen diskuteras den årliga rankning som Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet gör av svenska börsbolags hållbarhetsarbete, i år med fokus på riskhantering, omställningsförmåga och covid-19. Resultatet av rankningen publiceras på di.se redan den 3 november.

På plats under konferensen finns bland andra investmentbolaget Kinneviks vd Georgi Ganev, som berättar om hur man som ägare hanterar risker i portföljbolagen. Samt Marie Baumgarts, hållbarhetsexpert på SEB och medlem i EU-kommissionens tekniska expertgrupp för hållbara finanser, som kommer att prata om hur företag och investerare bör hantera de tillgångar som riskerar att bli olönsamma i takt med klimatförändringarnas allt mer synliga effekter.

Vi ställer även frågan om vilka nya politiska initiativ vi kommer vi att få se framöver som är kopplade till bolags hållbarhetsarbete de kommande åren, och hur man som företag förbereder sig på bästa sätt.

Omställningen ger också upphov till nya affärsmöjligheter, och på plats finns både hållbarhetsexperter på tunga bolag samt en rad uppstickare, vars affärsidéer baseras på miljövänlig teknik. Bland andra havskraftbolaget Minesto och elbåtstillverkaren X-shore med vd Jenny Keisu i spetsen.

I år blir även Di-konferensen Impact Summit en del av Hållbart näringsliv. Impact Summit är ett gratis digitalt event den 19 november. Vi samlar investerare, startupbolag, företagsinkubatorer och politiker till en halvdag med debatter, intervjuer och rundabordssamtal. Bland annat kommer det diskuteras var det finns kapital till investeringar som gör samhällsnytta, så kallade impact-investeringar. Och om det innovationsstödjande systemet är redo att hjälpa impact-bolag växa.

 


Dubbelsmäll för SEB i Tyskland

Tyska myndigheter har inlett en omfattande razzia mot den SEB:s kontor i Frankfurt med anledning av så kallade cumex-transaktioner.

Dessutom kräver den tyska skattemyndigheten nu tillbaka ytterligare 5,2 miljarder kronor från den svenska storbanken.

Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.
Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.Foto:Pressbild, Petter Chohen

Det har inte varit den bästa av veckor för SEB:s verksamhet i Tyskland. De dåliga nyheterna började i tisdags då en diger samling av statens tjänstemän – företrädare för statsåklagaren i Köln, 80 utredare från kriminalpolisen i Essen, tjänstemän från andra polisområden, skattepolisen i Frankfurt och det tyska skatteverket – knackade på dörren till SEB:s kontor i Frankfurt. 

”De efterfrågade material om ett antal namngivna personer som tidigare varit anställda i vårt tyska dotterbolag DSK Hyp”, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, till Di.

På onsdagseftermiddagen pågick razzian alltjämt.

”Undersökningen pågår och vi kan inte säga något mer så länge den gör det. Vi trodde att den skulle pågå i dag (onsdag, reds anm) och i morgon (torsdag), men om det tar längre tid får det göra det”, säger Ulrich Brenner, statsåklagare i Köln, till Di.

Orsaken till razzian är en sedan tidigare känd utredning av så kallade cumex-affärer, vilket kortfattat handlar om aktietransaktioner som görs i syfte att återkräva skatt som inte är betald (se faktaruta). SEB:s roll i utredningen blev först känd i Sverige 2018 då SVT och TT rapporterade att storbanken 2010 var med och finansierade en sådan cumex-affär där den tyska skattemyndigheten lurades på 1 miljard kronor. 

Det här är inte heller första gången som tyska myndigheter genomför en husrannsakan mot SEB. Redan december 2016 gjordes en sådan i samma lokaler som nu eftersökts, vilket SEB då inte berättade om. Inte heller den nu aktuella razzian kommenterades av SEB förrän den uppmärksammades i tyska medier. 

SEB förnekar på onsdagen återigen att banken genomfört några cumex-transaktioner.

”När vi själva gått igenom aktielåneaffären kan vi inte se att banken har deltagit eller strukturerat den här typen av cumex-transaktioner eller transaktioner där hela syftet är att återkräva skatt man inte har betalt”, säger kommunikationschefen Frank Hojem till Di.

Ulrich Brenner, statsåklagare i Köln, är tystlåten kring den utdragna cumex-utredningen och vad som föranledde den nu aktuella husrannsakan i SEB:s lokaler. Han vill inte ens bekräfta för Di att det handlar om SEB.

”Statsåklagaren har följt upp tidigare beslut om undersökningen hos en bank i Frankfurt am Main. Dessutom genomfördes undersökning i flera av de misstänktas arbetsplatser och privatadresser”, säger han till Di.

Finns det något mer ni kan säga om fallet?
”Med blick på de löpande undersökningarna och även med blick på den underliggande misstanken om skattesmitning kan ytterligare upplysningar om innehållet i ärendet inte lämnas på grund av skattehemligheten”, säger Ulrich Brenner.

Som om en cumex-razzia inte var trist nog damp det på onsdagen ned ytterligare en tråkighet från Tyskland hos SEB, som delvis hänger ihop med den första.

Den tyska skattemyndigheten kräver SEB:s tyska dotterbolag DSK Hyp på återbetalning av ytterligare 511 miljoner euro, motsvarande cirka 5,2 miljarder kronor, plus upplupen ränta. Kravet gäller återbetalning av källskatt på utdelningar från tyska aktier och är utöver det krav på 425 miljoner euro, motsvarande cirka 4,4 miljarder kronor, plus ränta, som framfördes i december 2020.

SEB ”motsätter sig starkt” dessa krav, men påpekar samtidigt att ytterligare återkrav inte kan uteslutas. Under åren 2008-2015 uppgick källskatten i DSK Hyps kundaffärer totalt till motsvarande 15,4 miljarder kronor, varav nu totalt motsvarande 9,6 miljarder kronor har krävts tillbaka av tyska skattemyndigheten.

Vid 16.30 hade SEB-aktien backat med 3,2 procent på Stockholmsbörsen och var därmed den klart sämsta storbanksaktien. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?