Annons

”Framtidens bolag kan inte sopa risker under mattan”

Risk är ingenting man som börsbolag längre kan sopa under mattan. Trycket från investerarna ökar på att veta hur bolagen planerar att hantera framtidens utmaningar. 

Därför är det just riskhantering som står i centrum när Dagens industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet för tredje året rankar börsbolag ur ett hållbarhetsperspektiv.

Jenny Stiernstedt, redaktör Hållbart näringsliv, och Josefin Jakobsson, journalist Dagens industri.
Jenny Stiernstedt, redaktör Hållbart näringsliv, och Josefin Jakobsson, journalist Dagens industri.

De allra flesta svenska börsbolagen kartlägger sina hållbarhetsrisker. Men när det kommer till att redogöra för riskarbetet på detaljnivå är resultatet svagare. Det visar Di:s årliga rankning Hållbara bolag, som i år fokuserar på just framtidsrisk.

I den här tidningen kan du läsa om resultatet av undersökningen och ta del av intervjuer med branschvinnare som berättar om hur de ser på risker och framtidsutmaningar.

Syftet med rankningen Hållbara bolag 2020 är precis som tidigare år att lyfta fram föredömen och goda exempel, men också att peka ut områden för förbättring.

Att vi i år valt att fokusera på riskhantering är ingen slump. Det globala utbrottet av covid-19 slog under våren undan benen på det svenska näringslivet. Eftersom varken stat eller civilsamhälle kunnat förutse pandemin var många bolag oförberedda, vilket tog ut sin rätt. 

Klimatförändringarna, till skillnad mot pandemin, är en risk som samhället är medvetet om. Vi ville därför ta reda på hur väl svenska börsbolag kartlägger sina hållbarhetsrisker, och framför allt hur de kommunicerar dessa till marknaden, som i allt högre utsträckning efterfrågar informationen.

Resultatet blev blandat.

Starkast är de svenska bolagen när det kommer till att göra riskanalyser inom antikorruption, och på att kartlägga hur deras verksamhet på ett positivt sätt kan bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. 

Betydligt sämre är de på att använda sig av det frivilliga regelverket för klimatrisker, TCFD. Än så länge! För trots att endast ett av fem bolag i enkätstudien uppger att dom integrerat TCFD i sitt strategiska arbete så uppger hela 36 procent att de just nu arbetar med att implementera regelverket i strategiarbetet. En häftig utveckling som visar att svenska företag på allvar har vågat börja ta sig an framtidens klimatutmaningar.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera