Frågan som väckt var fjärde vd

Nästan var fjärde vd anger i dag klimatet som en av två faktorer man anser kommer att ha störst betydelse för företagandet framåt. Det är mer än tre gånger så många som i fjol – och i nivå med betydelsen av svensk skattepolitik, visar 2019 års vd-barometer.

Digitaliseringen och tillgång på kompetent arbetskraft är alltjämt de faktorer som svenska vd:ar tror kommer att ha störst betydelse för företagandet de närmaste fem åren. Men klimatfrågan – som tidigare varit uppfattats som marginell av de drygt 300 svarande – är årets raket i vd-barometern. 

I fjol angav 7 procent av bolagscheferna att klimatet är en av de två faktorer som i närtid kommer att påverka deras verksamhet mest. I år ligger motsvarande siffra på 24 procent. 

”Vd:arna har vaknat och börjar säga att miljö är en viktig fråga. Någonting har hänt i deras bild under det här året”, säger Mats Frid, partner Straleda och grundare av vd-barometern.

Under året som gått har Sverige och stora delar av omvärlden upplevt en ovanligt varm sommar, FN:s klimatpanel har släppt en tung och mycket uppmärksammad larmrapport som visar att uppvärmningen inte bör överstiga 1,5 grader – och svenska Greta Thunberg har startat en världsomspännande klimatrörelse med miljontals strejkande. 

Är det här skälen till att vd:arna vaknat?

”Jag tror det. Diskussionen är en helt annan nu. Samhällsdebatten har tagit fart.”

I kontrast till resultatet ovan står styrelsernas arbete och prioriteringar, påpekar Mats Frid. Och här är det ännu få som mäter på andra mål än – pengar.

”Vad utvärderas du som vd på av din styrelse? Jo, du ska utveckla bolaget och leverera resultat. Gör du inte det så är det ute, så det får en väldigt stor betydelse.”

Enligt undersökningen svarar de tillfrågade vd:arna inför styrelser som har resultat (81 procent) och omsättning (60 procent) som tydliga mål för verksamheten. Ingenting är i närheten av lika viktigt. 

”Styrelserna har ännu inte riktigt vaknat, om man ska hårddra det. Väldigt många styr bara på pengar. Ganska få styr på jämställdhet, miljö och mångfald”, säger Mats Frid. 

Vad gäller de områden han nämner har 17 procent av styrelserna mål för jämställdhet, lika många för miljö, och bara 10 procent har det på mångfaldsområdet.

Konsekvensen blir, menar han, att hållbarhetsfrågan inte heller prioriteras av vd:arna i särskilt hög utsträckning:

”Så länge styrelsen inte efterfrågar miljöarbete kommer du som vd inte heller att driva miljöarbete om du inte har ett eget starkt intresse för frågorna – och därtill är kreativ nog att se hur de kan tjäna pengar på dem.”

Tror du att det förändras när vd:arna nu vaknat i större utsträckning?

”Det ska bli intressant att se hur lång reaktionstid styrelserna har. Jag tror att det finns både de som är reaktiva och de som är proaktiva”, säger Mats Frid. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?