Annons

Frågan som väckt var fjärde vd

Nästan var fjärde vd anger i dag klimatet som en av två faktorer man anser kommer att ha störst betydelse för företagandet framåt. Det är mer än tre gånger så många som i fjol – och i nivå med betydelsen av svensk skattepolitik, visar 2019 års vd-barometer.

Digitaliseringen och tillgång på kompetent arbetskraft är alltjämt de faktorer som svenska vd:ar tror kommer att ha störst betydelse för företagandet de närmaste fem åren. Men klimatfrågan – som tidigare varit uppfattats som marginell av de drygt 300 svarande – är årets raket i vd-barometern. 

I fjol angav 7 procent av bolagscheferna att klimatet är en av de två faktorer som i närtid kommer att påverka deras verksamhet mest. I år ligger motsvarande siffra på 24 procent. 

”Vd:arna har vaknat och börjar säga att miljö är en viktig fråga. Någonting har hänt i deras bild under det här året”, säger Mats Frid, partner Straleda och grundare av vd-barometern.

Under året som gått har Sverige och stora delar av omvärlden upplevt en ovanligt varm sommar, FN:s klimatpanel har släppt en tung och mycket uppmärksammad larmrapport som visar att uppvärmningen inte bör överstiga 1,5 grader – och svenska Greta Thunberg har startat en världsomspännande klimatrörelse med miljontals strejkande. 

Är det här skälen till att vd:arna vaknat?

”Jag tror det. Diskussionen är en helt annan nu. Samhällsdebatten har tagit fart.”

I kontrast till resultatet ovan står styrelsernas arbete och prioriteringar, påpekar Mats Frid. Och här är det ännu få som mäter på andra mål än – pengar.

”Vad utvärderas du som vd på av din styrelse? Jo, du ska utveckla bolaget och leverera resultat. Gör du inte det så är det ute, så det får en väldigt stor betydelse.”

Enligt undersökningen svarar de tillfrågade vd:arna inför styrelser som har resultat (81 procent) och omsättning (60 procent) som tydliga mål för verksamheten. Ingenting är i närheten av lika viktigt. 

”Styrelserna har ännu inte riktigt vaknat, om man ska hårddra det. Väldigt många styr bara på pengar. Ganska få styr på jämställdhet, miljö och mångfald”, säger Mats Frid. 

Vad gäller de områden han nämner har 17 procent av styrelserna mål för jämställdhet, lika många för miljö, och bara 10 procent har det på mångfaldsområdet.

Konsekvensen blir, menar han, att hållbarhetsfrågan inte heller prioriteras av vd:arna i särskilt hög utsträckning:

”Så länge styrelsen inte efterfrågar miljöarbete kommer du som vd inte heller att driva miljöarbete om du inte har ett eget starkt intresse för frågorna – och därtill är kreativ nog att se hur de kan tjäna pengar på dem.”

Tror du att det förändras när vd:arna nu vaknat i större utsträckning?

”Det ska bli intressant att se hur lång reaktionstid styrelserna har. Jag tror att det finns både de som är reaktiva och de som är proaktiva”, säger Mats Frid. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Småföretagarnas RiksförbundAnnons

Småföretagen håller världen snurrande

Småföretagare står för över 90 procent av svenskt näringslivs företagande. En sektor som skapar fyra av fem nya jobbtillfällen och som är grunden för den svenska välfärden. Ändå är klimatet tufft och Småföretagarnas Riksförbund menar att det måste skifta till att bli mer småföretagarvänligt.

Småföretagarnas Riksförbund är en organisation av småföretagare, för småföretagare. Syftet är att lyfta småföretagarnas behov i den allmänna debatten och målet är att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige.

– Att inte satsa på småföretagen är att inte satsa på välfärd och jobbtillfällen. Aspekter som krånglig regelefterlevnad och byråkrati, höga skatter och ett sjuklöneansvar som är ohållbart försvårar för småföretagarna och klimatet måste ändras, säger Peter Thörn, Förbundsordförande och (med-)grundare till ett 10 tal småföretag. 

Småföretagarvänlig attityd

Det är Sveriges regering och riksdag som sätter spelreglerna för småföretagare och riktlinjerna tolkas av myndigheterna. Småföretagarnas Riksförbund vill att tolkningarna görs på ett mer småföretagarvänligt sätt och att attityden från alla som interagerar med småföretag, från tjänstemän till riksdagspolitiker, ändras.

– En del av vårt arbete är att åka runt i våra kommuner och diskutera behovet av en positiv inställning och interaktion till småföretagarna med lokala politiker. En annan viktig del i vårt arbete är att stötta förbundets medlemmar med förmåner och tjänster som skapar en bra och trygg grogrund för småföretagare, säger Peter. 

Vad innebär det att vara medlem?

Att driva företag är roligt men även komplext och för att underlätta i vardagen har förbundet skapat förmåner och tjänster som underlättar, uppdelade i tre grupper:

Enklare - förmåner som underlättar bokföring och hjälp att komma i kontakt med rätt personer för administrativa tjänster bland annat.

Tryggare - försäkringar som till exempel företagsförsäkring för trygghet under arbetet samt pensionsförsäkring som gör att du är trygg på ålderns höst.

Lönsamt - ramavtal har förhandlats fram kring bland annat telefoni, friskvård, transport och resor för ökad lönsamhet.

– Kärnan hos oss är att man deltar i engagemanget för att lyfta småföretagarnas röst i landet. Genom att vi går samman i ett förbund kan vi kommunicera en gemensam stark röst och vilja så att även den lilla företagarens behov hörs, berättar Peter. 

Tryggt att driva företag

För småföretagare kan försäkringar kännas som en värld av snåriga val. Därför har Småföretagarnas Riksförbund tagit fram lösningar för bland annat tjänstepension, privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett trygghetspaket.

– Det finns många olika lösningar, leverantörer och finstilt text att gå igenom för att vara säker på att försäkringen blir rätt. Vi har tagit fram alternativ som är unikt anpassade för just småföretagande. Till exempel är tjänstepensionen vi har förhandlat fram enkel och optimerad för just småföretagare, säger Peter. 

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund står man inte ensam om något oförutsett händer. Allt från företagsförsäkring till sakförsäkring och tjänstepension är framtaget för att passa småföretagare och göra vardagen enklare, lönsammare och tryggare.

– Vi förhandlar för alla våra medlemmar vilket innebär att vi har försäkringslösningar som är prisvärda. Det går inte att som enskild företagare få lika bra skydd för mindre pengar någon annan stans idag, säger Peter. 

Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem? Tveka då inte att kontakta oss. Tel:+4642342850, info@smaforetagarna.se, www.smaforetagarna.se 

Mer från Småföretagarnas Riksförbund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?