1515
Annons

Fossilfrihet omöjligt för hälften av baltiska och polska bolag

Nästan vartannat storbolag i Polen och Baltikum tror sig kunna nå fossilfrihet. Och lika många säger att det är en omöjlighet. 

Det visar en färsk rapport från Hagainitiativet som undersökt inställningen hos 20 utsläppstunga företag. 

Foto:Picasa

Sverige har vatten – och vattenkraft. Polen har kol – och kolkraft. 

Att länders förutsättningar till hållbarhet skiljer sig åt är uppenbart. Alltså är det inte konstigt att såväl näringsliv som politik också skiljer sig åt. 

Ändå finns flera beröringspunkter – inte minst storbolag emellan:

”Polska och baltiska företagare har en förståelse för klimatutmaningen som är snarlik svenska storföretags. Det som skiljer är just förutsättningarna”, säger Nina Ekelund, generalsekreterare för Hagainitiativet. 

Organisationen har tillsammans med regeringen undersökt inställningen till hållbarhet bland 20 storbolag i Polen och Baltikum. Företag som tillsammans omsätter nära 33 miljarder euro och sysselsätter 75.000 människor i de fyra länderna.  

Resultatet presenteras på torsdagen under klimattoppmötet i Katowice som nu närmar sig slutspurt. Och uppenbart är att frågan är central hos så gott som samtliga företag, vilka alla låtit personer på högsta nivå i företagen besvara den svenska undersökningen.

”Det finns en vilja att bidra till lösning i klimatfrågan. Alla företagen ser en koppling mellan klimat och konkurrenskraft”, säger Nina Ekelund.

Detta sagt finns ett tydligt utrymme för en mer ambitiös inställning bland flera av de polska och baltiska företagen. Enligt undersökningen säger sig 43 procent av bolagen kunna nå nettonoll i utsläpp av växthusgaser, även om inte alla kan berätta när i tiden det kan ske. Lika många, 43 procent, menar att det är omöjligt eller orealistisk. 

När svenska bolag tidigare i år fick samma fråga från Hagainitiativet svarade 76 procent att fossilfrihet är möjligt – inte ett enda sade att det inte kan gå. 

Nina Ekelund tycker att det är sorgligt att så många ser uppgiften som omöjlig, men är ändå övervägande positivt inställd till resultatet från Polen och Baltikum: 

”Att 43 procent av företagen kan bli fossilfria är oerhört bra. Fossilfrihet är en ny företeelse och främst ett begrepp i Sverige. Att så många företag svarar att de kan nå nettonoll är ett tecken på höga ambitioner, vilket på sikt kan flytta fler bolag i samma riktning.”

Lika många polska och baltiska bolag som ser möjligheter att nå fossilfrihet, lika många – drygt fyra av tio – har i dag ett mål för minskade utsläpp av växthusgaser. 

”Jag hade önskat att alla hade haft ett klimatmål. Det är då förändringen sker och man skapar ett tryck från näringslivet på politiken”, säger Nina Ekelund.

I den nordiska rapport som föregick den som nu presenteras från Polen och Baltikum lyfte tillfrågade företagsledare att hållbarhet stärker varumärket, ger kostnadsbesparingar och kan attrahera den yngre generationen till arbetsplatsen. I den polska och baltiska rapporten låg tonvikten på det sistnämnda: 

”Det stack tydligt ur hur ledningarna här såg klimat och miljö som viktiga frågor för att kunna locka de mest talangfulla medarbetarna till sig.”

Östeuropa är under förändring, vilket inte minst gäller de fyra länder som uppmärksammas i rapporten. Mätt i BNP per capita tillhör de fattigaste i EU, men har samtliga en snabb ekonomisk utveckling.

Sverige är en viktig handelspartner i regionen, vilket medför stora möjligheter till påverkan. 

”Svenska bolag har höga ambitioner och det är viktigt att de hjälper till att flytta positionerna utomlands. Det behövs företag med hög integritet och höga mål”, säger Nina Ekelund.

 

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera