Annons

Förvaltarens svenska favoriter som håller i längden

Ett fettbolag och ett vårdbolag med växtkraft får plats i fondförvaltaren Sten Lindquists hållbara portfölj.

Foto:Colourbox

Fettbolaget AAK (AarhusKarlshamn) har länge varit en favorit hos fondbolaget Enter. Det säger Sten Lindquist som förvaltare Enter Sverige Pro, en aktiefond med hållbar inriktning, när han gästar Hållbart Näringsliv i Di TV.

AAK producerar och förädlar vegetabiliska oljor och fetter.  

”Det är vad vi gillar med det här bolaget, att man förser världen med nyttiga oljor istället för animaliska oljor”, säger Sten Lindquist.

Han lyfter fram att bolaget ständigt utvecklat sina produkter vilket gör att det successivt kunnat höja sina priser. 

”Drömmen att hitta ett bolag där man kan vara med under lång tid och få en bra utveckling”, säger förvaltaren om AAK som Enter haft i portföljen i många år.

Fettillverkaren fick nyligen hård kritik då det avslöjades att bolaget köpt palmolja från olagliga odlingar i Indonesien. Sten Lindquist pekar på att Världsnaturfonden sagt att man inte ska bojkotta bolag som använder sig av palmolja eftersom de alternativa grödorna kräver mångdubbelt större odlingsytor för att producera lika mycket olja som palmodlingarna.

I stället handlar det för AAK:s del att bli bättre på att spår den olja bolaget köper och att ställa krav på odlare att produktionen sker på ett bra och hållbart sätt. 

Vård- och diagnostikbolaget Medicover tar också plats i Enters hållbara portfölj. Bolaget som driver kliniker i främst Östeuropa har är ett komplement i en svensk aktieportfölj som annars till stor del består av industribolag.

”Det här är något helt annat”, säger Sten Lindquist.

Medicover kan erbjuda ett alternativ i länder där det kan vara svårt att få plats i den offentliga sjukvården. Sten Lindquist menar att bolaget har möjlighet att växa både organiskt och genom förvärv. 

”Vi är långsiktiga och tycker det här är intressant”, säger han om aktien.


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?