1515
Annons

Förvaltaren pekar ut två framtidsfavoriter: ”Utvecklingen går otroligt fort”

Bränsleceller och inomhusklimat är två trender som fortsätter att flyga. Ylwa Häggström, förvaltare på Öhman fonder, tipsar om två av sina favoritbolag med hållbarhetsprofil.

”Det här är superspännande, utvecklingen går otroligt fort”, säger hon i Di TV Hållbart Näringsliv.

Ylwa Häggström, förvaltare på Öhman fonder.
Ylwa Häggström, förvaltare på Öhman fonder.Foto:Pressbild/Johan Knobe

Trane Technologies, som tidigare hette Ingersoll-Rand, producerar luftkonditionering och närliggande produkter för inomhusklimat. Bolaget framhåller själva gärna att de satsar på att göra så energieffektiva lösningar som möjligt.

”Trane Technologies är väldigt duktiga på att hela tiden förbättra effektiviteten i sina luftkonditioneringsaggregat för att minska koldioxidutsläppen. Och förutom den långsiktiga klimatomställningstrenden som de har i ryggen så har de också fått ytterligare en skjuts med pandemin, när kvaliteten på luft inomhus har blivit mycket viktigare.”

Hur ventilationen av byggnader går till, hur man ser till att luften cirkulerar på ett bra sätt och blir ren.  Det spelar också i deras favör och man ser en ökad efterfrågan på ny utrustning som kan höja kvaliteten på luften inomhus.

Hennes andra tips är Kanadensiska Ballard Power som tillverkar bränsleceller. Aktien har, i likhet med flera andra bolag som i samma segment, skjutit i taket sedan årsskiftet. På bara ett par veckor steg kursen över 50 procent, för att sedan falla tillbaka ungefär 10 procent de senaste två dagarna.

Ylwa Häggström framhåller att EU:s European Green Deal och andra program för klimatomställning världen över vill satsa på bränsleceller som en del av en grön energiomställning.

”Det här är superspännande, utvecklingen går otroligt fort och många är inne på det här området. Framför allt kommer kostnaden för bränslecellerna ner kraftigt. Det gäller Ballard och det gäller andra aktörer. Men Ballard tycker jag är intressant för att de verkligen har valt att fokusera på några nyckelområden som bussar och lastbilar.”

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Förvaltarens favorit: ”Går bäst just nu – siffermässigt”

Ett kurspressat svenskt techbolag visar riktigt starka siffror – och utvecklingen kan jämföras med kasinobolaget Evolutions, tycker Fredrik Skoglund, förvaltare på FE-fonder.

”Det är en aktie som jag gillar”, säger han. 

Förvaltaren Fredrik Skoglund.
Förvaltaren Fredrik Skoglund.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera