ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Fortsatt oenighet om vem som ska betala för klimatrelaterade skador

  • Foto: Felipe Dana

Vid sidan av de stora diskussionerna om utsläppsrapportering och om handel med utsläppsminskningar pågår på Cop 25 också förhandlingar om vem som ska betala för klimatrelaterade skador.

Enkelt uttryckt går skiljelinjen i uppfattningarna mellan rika och fattiga länder, som i så mycket annat som rör klimatförhandlingarna. De fattiga och i de här fallet de mest utsatta länderna vill ha ett erkännande av allas ansvar för den rådande situationen. 

Det handlar om länder vars existens hotas av till exempel extrem torka, smältande glaciärer eller dramatiska höjningar av havsnivån. Dessa länder vill dessutom att erkännandet av ansvar kommer med en prislapp. De rika länderna kan gå med på ansvarsdelen men vill inte betala, åtminstone inte på det sätt som ligger på förhandlingsbordet.

I den här delen av förhandlingarna i Madrid, om den så kallade Warszawa-mekanismen, har det gått bättre än i andra delar, där låsningarna är svårare. Men det betyder inte att den politiska nivån saknade arbetsuppgifter när den i går tog över även detta.

Den avtalstext som nu förhandlas är till stora delar accepterad. Kvarstår gör bland annat olika ståndpunkter om finansiering. Där har första veckans förhandlare lämnat tre alternativ som i stigande grad går de utsatta länderna till mötes. Därtill ligger ett tilläggsförslag på bordet från Kina och utvecklingsländerna i G77 som föreslår att frågan om finansiering lyfts upp till en ny nivå och att det bildas ett nytt samarbetsorgan kallat Santiago Network som får till uppgift att bygga en solidarisk mekanism för finansiering kopplad till klimatrelaterade skador och förluster. Det blir de politiska förhandlarnas uppgift fram till fredag att välja nivå.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer