Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Fortsatt oenighet om vem som ska betala för klimatrelaterade skador

Vid sidan av de stora diskussionerna om utsläppsrapportering och om handel med utsläppsminskningar pågår på Cop 25 också förhandlingar om vem som ska betala för klimatrelaterade skador.

Foto:Felipe Dana

Enkelt uttryckt går skiljelinjen i uppfattningarna mellan rika och fattiga länder, som i så mycket annat som rör klimatförhandlingarna. De fattiga och i de här fallet de mest utsatta länderna vill ha ett erkännande av allas ansvar för den rådande situationen. 

Det handlar om länder vars existens hotas av till exempel extrem torka, smältande glaciärer eller dramatiska höjningar av havsnivån. Dessa länder vill dessutom att erkännandet av ansvar kommer med en prislapp. De rika länderna kan gå med på ansvarsdelen men vill inte betala, åtminstone inte på det sätt som ligger på förhandlingsbordet.

I den här delen av förhandlingarna i Madrid, om den så kallade Warszawa-mekanismen, har det gått bättre än i andra delar, där låsningarna är svårare. Men det betyder inte att den politiska nivån saknade arbetsuppgifter när den i går tog över även detta.

Den avtalstext som nu förhandlas är till stora delar accepterad. Kvarstår gör bland annat olika ståndpunkter om finansiering. Där har första veckans förhandlare lämnat tre alternativ som i stigande grad går de utsatta länderna till mötes. Därtill ligger ett tilläggsförslag på bordet från Kina och utvecklingsländerna i G77 som föreslår att frågan om finansiering lyfts upp till en ny nivå och att det bildas ett nytt samarbetsorgan kallat Santiago Network som får till uppgift att bygga en solidarisk mekanism för finansiering kopplad till klimatrelaterade skador och förluster. Det blir de politiska förhandlarnas uppgift fram till fredag att välja nivå.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?