ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Fortsatt kritik mot H&M:s levnadslöner

  • Foto: Henrik Holmberg / TT

Sedan H&M för en tid sedan gick ut och berättade om arbetet med rättvisa levnadslöner har massiv kritik riktats mot företaget. En ny rapport anklagar H&M för att betala sina fabriksarbetare långt under så kallade rättvisa levnadslöner.

Direkt efter H&M:s utspel kom exempelvis kritik från svenska Fair Action som hävdar att sömmerskor i H&M:s leverantörsfabriker i Bangladesh tjänar drygt 800 kronor i månaden. Ungefär hälften av vad landets fackförbund anser att en människa behöver för att ha råd med mat, bostad och sjukvård.

Nu släpper också Clean Clothes Campaign, CCC, ett samarbetsorgan för fackförbund och enskilda organisationer, en rapport som anklagar H&M för att betala sina fabriksarbetare långt under så kallade rättvisa levnadslöner. 

Enligt rapporten får till exempel arbetare i vissa fabriker i Bulgarien mindre än 10 procent av det CCC anser krävs för att hålla en person över fattigdomsgränsen. Enligt H&M själva är kritiken i rapporten från CCC missvisande.

H&M:s arbete med levnadslöner blev i dag också ett slagträ i den politiska diskussionen om Sverigedemokraternas människosyn. Förra veckan sa H&M:s vd Karl-Johan Persson vid en presentation av rapporten av tredje kvartalet att han beklagade SD:s framgångar och att partiets politik bygger på en “konstig människosyn”.

Karl-Johan Perssons uttalande kritiseras i dag av Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson. Enligt Sonesson har H&M inte rätt att kritisera SD:s människosyn när arbetarna i leverantörsleden inte får löner som det går att leva på.

“Med tanke på att H&M genom åren avslöjats med usla arbetsförhållanden i sin klädproduktion finns det skäl att undra hur långt modejättens humanism sträcker sig i praktiken”, skriver Jenny Sonesson bland annat.

Ulrika Isaksson, presskontakt i H&M-gruppen, skriver i ett mejl till Aktuell Hållbarhet att H&M och Fair Action visionen att alla textilarbetare ska tjäna en tillräcklig lön, men att man har olika syn på vad som krävs för att nå dit.

H&M uppger sig vara överens med  FN-organet ILO, det globala fackförbundet som representerar textilarbetarna, om vilken väg man behöver gå för att skapa varaktig förändring för alla textilarbetare.  

"H&M-gruppen arbetar för att stärka textilarbetarnas ställning och skapa förutsättningar för att löner ska kunna förhandlas fram av arbetsmarknadens parter. Eftersom det handlar om utmaningar vi delar med resten av branschen krävs det att alla aktörer samarbetar. Även regeringarna har en viktig roll, inte minst för att regelbundet revidera minimilöner", skriver Ulrika Isaksson. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer