Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Fortfarande många hinder för storskalig E85-konvertering

I helgen presenterade Per Bolund (MP) ett förslag om en premie för konvertering av bensinbilar till etanol eller gas.

Foto:Emma-Sofia Olsson

Tanken är att den som konverterar sitt fordon till etanoldrift ska få ett bidrag på 5 000 kronor, ungefär halva priset för ingreppet som en bilverkstad klarar av på ett par timmar. Förslaget innebär också att det införs ett stöd på hälften av kostnaden upp till maximalt 20 000 kronor för att bygga om till biogasdrift.

Att bygga om fordon på det här sättet är fullt möjligt redan i dag, men det har hittills inte skett i någon större utsträckning, berättar Malin Möller, chef för hållbar verksamhetsutveckling på Autoexperten, som är aktör på den här marknaden. 

För att få igång detta tror hon att priset för E85 vi pumpen måste sänkas, som man gjort i Frankrike. Sedan finns det byråkratiska hinder som måste undanröjas.

”Vi är beredda på att investera mer i den teknik som behövs bara riktlinjerna från Transportstyrelsen blir tydligare. I dag är det bara möjligt att göra en godkänd konvertering av bilar klassade som Euro 3-4, vilka är av äldre årsmodell, medan den stora vinsten för miljön förstås uppnås om även nya bensinfordon, Euro 5 till 6, också kan konverteras”, säger Malin Möller till Aktuell hållbarhet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?