Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Första ramverket för en hållbar blå ekonomi

I veckan lanserades det första globala ramverket för hållbara investeringar inom det som kallas den blå ekonomin, det vill säga verksamheter som utgår från havet som till exempel fiske, sjötransporter, turism, fiskodling, energi och bioteknik. 

Foto:Grøtt, Vegard

Det nya ramverket går under namnet “The Sustainable Blue Economy Finance Principles” och har tagits fram av EU-kommissionen i samarbete med Världsnaturfonden, WWF, World Resources Institute, WRI, samt Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Ramverket sätter upp ett antal principer som ska säkerställa att investeringar inte skadar den marina miljön. 

För att underlätta hanteringen av ramverket utvecklar de bakomliggande organisationerna just nu ett IT-baserat verktyg som ska hjälpa ägare och kapitalförvaltare att se om deras investeringingsbeslut är hållbara. Hela ramverket och verktyget ska släppas någon gång under år 2019.

Organisationerna bakom ramverket slår fast att havens ekosystem är hårt pressade och att det är viktigt att inga stora investeringar görs som ökar trycket ytterligare. Organisationerna säger också att de är övertygade om att ramverket kommer att visa hur miljömässigt ansvar går hand i hand med lönsamma investeringar.

”Den vägledning dessa principer ger minskar risken för dåligt riktade investeringar som leder till en ohållbar utveckling för haven. Principerna förstärker havsekosystemens hälsa och resursbasen som vårt framtida välbefinnande beror på”, säger WWF Internationals ordförande Pavan Sukhdev i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?