1515

Första certifierade elflygplanet har lyft

Världens första certifierade elflygplan har genomfört sin jungfruresa i Schweiz. Det tvåsitsiga planet har en maximal flygtid om 50 minuter.

Det rapporterar Swiss Broadcasting Corporation, SBC.

Pipistrel Velis Electro.
Pipistrel Velis Electro.Foto:Taja Boscarol

Planet tillverkas av det slovenska bolaget Pipistrel och bär namnet Velis Electro. 

Certifieringsprocessen har sträckt sig över flera år. I mars gav EASA – den europeiska luftfartsmyndigheten – tummen upp till planets elektriska motor och banade väg för certifieringen av planet, rapporter SBC.

EASA har samarbetat med ett flertal nationella luftfartsmyndigheter, däribland schweiziska FOCA. Tidigare var endast förbränningsmotorer godkända att användas i mindre flygplan. 

Beslutet att godkänna modellen kommer även att bli en viktig referenspunkt till framtida certifieringar av flygplan med lägre utsläpp, skriver SBC vidare. 

Pipistrel Velis Electro tillhör kategorin lätta sportflygplan och enligt tillverkaren har det en maximal flygtid om 50 minuter, samt en ”reservtank” om tio minuter, rapporterar SBC. Enligt tillverkaren är planet i första hand tänkt för pilotträning.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?