ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Första AP-fonden och Blackrock samarbetar för hållbara investeringar

  • En man häller vatten i den kraftigt förorenade floden Yamuna nära New Delhi i Indien. Nu lanseras en ny fond för hållbara investeringar på tillväxtmarknader. Foto: Manish Swarup

I samarbete med Första AP-fonden lanserar Blackrock en datadriven fond, Blackrock Emerging Markets Equity Impact Fund, specialiserad på hållbara investeringar på tillväxtmarknader. 

Fonden kommer att vara tillgänglig även för andra institutionella investerare. Till en början allokerar Första AP-fonden cirka 880 miljoner kronor till den, med ambitionen att öka allokeringen avsevärt över tid.

"Vi är väldigt glada över att våra diskussioner med Blackrock har resulterat i denna innovativa fond. Data och teknik kan förbättra inte bara investeringarna i utan också insikterna kring hållbarhet. Vårt långsiktiga mål är att minska vår passiva investering på tillväxtmarknaderna och i stället öka på dessa mer hållbara lösningar", säger Tina Rönnholm, portföljförvaltare på Första AP-fonden, till Aktuell Hållbarhet.

Fonden har utvecklats av Blackrocks forskningsteam inom Systemativ Activity Team, SAE, som jobbar med att hitta nya sätt att tillämpa den senaste tekniken för att upptäcka nya investeringsmöjligheter. Första AP-fonden ville ha en bred och dynamisk lösning, det vill säga en produkt där flera olika ESG-faktorer spelar in, vilket kan vara svårt att få till på tillväxtmarknader där det är brist på data och där publicerad data är ostandardiserad och gammal. Det är här datadrivet kommer in i bilden.

"För att kunna använda sig av denna ostrukturerade informationsmassa bör det finnas en process där data struktureras, filtreras och framför allt valideras. Blackrock har samlat data av denna typ under väldigt lång tid och har en beprövad process för datadriven informationsbearbetning. Investeringsbesluten behöver därför inte bara baseras på hållbarhetsrapportering från företag utan kan även basera sig på mer aktuell hållbarhetsdata", säger Tina Rönnholm.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer