1515
Annons

Första AP-fonden och Blackrock samarbetar för hållbara investeringar

I samarbete med Första AP-fonden lanserar Blackrock en datadriven fond, Blackrock Emerging Markets Equity Impact Fund, specialiserad på hållbara investeringar på tillväxtmarknader. 

En man häller vatten i den kraftigt förorenade floden Yamuna nära New Delhi i Indien. Nu lanseras en ny fond för hållbara investeringar på tillväxtmarknader.
En man häller vatten i den kraftigt förorenade floden Yamuna nära New Delhi i Indien. Nu lanseras en ny fond för hållbara investeringar på tillväxtmarknader.Foto:Manish Swarup

Fonden kommer att vara tillgänglig även för andra institutionella investerare. Till en början allokerar Första AP-fonden cirka 880 miljoner kronor till den, med ambitionen att öka allokeringen avsevärt över tid.

"Vi är väldigt glada över att våra diskussioner med Blackrock har resulterat i denna innovativa fond. Data och teknik kan förbättra inte bara investeringarna i utan också insikterna kring hållbarhet. Vårt långsiktiga mål är att minska vår passiva investering på tillväxtmarknaderna och i stället öka på dessa mer hållbara lösningar", säger Tina Rönnholm, portföljförvaltare på Första AP-fonden, till Aktuell Hållbarhet.

Fonden har utvecklats av Blackrocks forskningsteam inom Systemativ Activity Team, SAE, som jobbar med att hitta nya sätt att tillämpa den senaste tekniken för att upptäcka nya investeringsmöjligheter. Första AP-fonden ville ha en bred och dynamisk lösning, det vill säga en produkt där flera olika ESG-faktorer spelar in, vilket kan vara svårt att få till på tillväxtmarknader där det är brist på data och där publicerad data är ostandardiserad och gammal. Det är här datadrivet kommer in i bilden.

"För att kunna använda sig av denna ostrukturerade informationsmassa bör det finnas en process där data struktureras, filtreras och framför allt valideras. Blackrock har samlat data av denna typ under väldigt lång tid och har en beprövad process för datadriven informationsbearbetning. Investeringsbesluten behöver därför inte bara baseras på hållbarhetsrapportering från företag utan kan även basera sig på mer aktuell hållbarhetsdata", säger Tina Rönnholm.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?