Annons

Första AP-fonden och Blackrock samarbetar för hållbara investeringar

I samarbete med Första AP-fonden lanserar Blackrock en datadriven fond, Blackrock Emerging Markets Equity Impact Fund, specialiserad på hållbara investeringar på tillväxtmarknader. 

En man häller vatten i den kraftigt förorenade floden Yamuna nära New Delhi i Indien. Nu lanseras en ny fond för hållbara investeringar på tillväxtmarknader.
En man häller vatten i den kraftigt förorenade floden Yamuna nära New Delhi i Indien. Nu lanseras en ny fond för hållbara investeringar på tillväxtmarknader.Foto:Manish Swarup

Fonden kommer att vara tillgänglig även för andra institutionella investerare. Till en början allokerar Första AP-fonden cirka 880 miljoner kronor till den, med ambitionen att öka allokeringen avsevärt över tid.

"Vi är väldigt glada över att våra diskussioner med Blackrock har resulterat i denna innovativa fond. Data och teknik kan förbättra inte bara investeringarna i utan också insikterna kring hållbarhet. Vårt långsiktiga mål är att minska vår passiva investering på tillväxtmarknaderna och i stället öka på dessa mer hållbara lösningar", säger Tina Rönnholm, portföljförvaltare på Första AP-fonden, till Aktuell Hållbarhet.

Fonden har utvecklats av Blackrocks forskningsteam inom Systemativ Activity Team, SAE, som jobbar med att hitta nya sätt att tillämpa den senaste tekniken för att upptäcka nya investeringsmöjligheter. Första AP-fonden ville ha en bred och dynamisk lösning, det vill säga en produkt där flera olika ESG-faktorer spelar in, vilket kan vara svårt att få till på tillväxtmarknader där det är brist på data och där publicerad data är ostandardiserad och gammal. Det är här datadrivet kommer in i bilden.

"För att kunna använda sig av denna ostrukturerade informationsmassa bör det finnas en process där data struktureras, filtreras och framför allt valideras. Blackrock har samlat data av denna typ under väldigt lång tid och har en beprövad process för datadriven informationsbearbetning. Investeringsbesluten behöver därför inte bara baseras på hållbarhetsrapportering från företag utan kan även basera sig på mer aktuell hållbarhetsdata", säger Tina Rönnholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?