1515
Annons

Första aktien att stämplas som grön: ”Blir lättare att attrahera kapital”

Fastighets- och bostadsbolaget K2A är först ut med att officiellt stämplas som en grön aktie.

Finansbranschen tror att gröna aktier blir nästa steg för investerare efter succén med gröna obligationer. 

Johan Knaust, vd K2A.
Johan Knaust, vd K2A.

Det är forskningsinstitutet Cicero Shades of Green, världsledande på att certifiera gröna obligationer, som har utökat metodiken till att även gälla aktiebolag. Cicero granskar intäktsströmmar, investeringar och bolagsstyrning och bedömer dessa efter gröna riktlinjer.

Det sedan i fjol börsnoterade fastighets- och bostadsbolaget K2A var under 2018 först ut att tillsammans med Nordea lansera ett grönt banklån. Den marknaden har, i likhet med marknaden för gröna obligationer, vuxit starkt.

”Nu går vi vidare till att få en grönmärkning av bolaget. Det blir en grön aktie”, säger Johan Knaust, vd och huvudägare K2A.

Enligt bolagets uppgifter blir det världens första gröncertifierade börsnoterade aktie. Tillsammans med Cicero och Swedbank som rådgivare har bolagets arbete med hållbarhetsfrågor granskats. Johan Knaust beskriver certifieringen som ett djuplodande komplement till en vanlig ESG-märkning som bygger på nyckeltal.

Varför gör ni det här?
”Det gör det lättare att attrahera kapital framöver. Allt fler investerare letar efter gröna tillgångar.”

”Det är också en sorts framtidssäkring, på samma sätt som vi miljöcertifierade vår produktion”, säger Johan Knaust.

K2A startades 2013 med affärsidén att bygga och förvalta främst hyresfastigheter, främst i Stockholmsregionen och Mälardalen. Bolaget äger även fastigheter på högskoleorter i andra regioner. Det sammanlagda fastighetsvärdet var vid det senaste kvartalsskiftet 4,4 miljarder kronor.

Johan Knaust pekar på att hållbarhet står i fokus för verksamheten. Bland annat så byggs husen av trästommar.

”Allt som står i ramverken för gröna obligationer klarar vi av. Hela vår produktion av trähus är Svanenmärkt”, säger Johan Knaust.

Världens tredje största pensionsfond fortsätter att satsa på kol

Sydkoreas nationella pensionsfond ser över en ny kolpolicy. Ett förslag som övervägs är att sälja av bolag som får mer än hälften av sina intäkter från kolverksamhet. En nivå som väcker stark kritik, rapporterar Bloomberg.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Malin Palmqvist

Fonden, som förvaltar tillgångar värderade till över 7.000 miljarder kronor och uppskattas vara världens tredje största pensionsfond, lovade i fjol att sälja av innehaven inom de smutsigaste fossila bränslena. Det landade i april i ett förslag från ett konsultbolag att införa ett förbud mot investeringar i bolag med intäkter från kolkrafts- eller kolgruvsverksamhet som antingen överstiger 30 eller 50 procent. 

Vilken gränsnivå det blir är inte bestämt än, men oavsett ligger de på en betydligt lägre nivå än vad som vanligtvis införs när stora fonder genomför liknande policyförändringar.

”De negativa konsekvenserna av att den nationella pensionsfonden misslyckas med att göra klimatmedvetna investeringar kommer bli enorm”, säger Kim Sung-Ju, tidigare ordförande i fondbolaget och oppositionspolitiker i Sydkorea, till Bloomberg. 

Den nationella pensionsfonden är Sydkoreas största institutionella investerare. Skulle fonden välja den lägre gränsnivån innebär det att 10 miljarder i tillgångar skulle behöva säljas av. Samtidigt behålls tillgångar kopplade till kol som är värda runt 30 miljarder kronor fram till 2030.

Kol är den största energikällan i Sydkorea, strax före naturgas och kärnkraft. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera