1515

Första aktien att stämplas som grön: ”Blir lättare att attrahera kapital”

Fastighets- och bostadsbolaget K2A är först ut med att officiellt stämplas som en grön aktie.

Finansbranschen tror att gröna aktier blir nästa steg för investerare efter succén med gröna obligationer. 

Johan Knaust, vd K2A.
Johan Knaust, vd K2A.

Det är forskningsinstitutet Cicero Shades of Green, världsledande på att certifiera gröna obligationer, som har utökat metodiken till att även gälla aktiebolag. Cicero granskar intäktsströmmar, investeringar och bolagsstyrning och bedömer dessa efter gröna riktlinjer.

Det sedan i fjol börsnoterade fastighets- och bostadsbolaget K2A var under 2018 först ut att tillsammans med Nordea lansera ett grönt banklån. Den marknaden har, i likhet med marknaden för gröna obligationer, vuxit starkt.

”Nu går vi vidare till att få en grönmärkning av bolaget. Det blir en grön aktie”, säger Johan Knaust, vd och huvudägare K2A.

Enligt bolagets uppgifter blir det världens första gröncertifierade börsnoterade aktie. Tillsammans med Cicero och Swedbank som rådgivare har bolagets arbete med hållbarhetsfrågor granskats. Johan Knaust beskriver certifieringen som ett djuplodande komplement till en vanlig ESG-märkning som bygger på nyckeltal.

Varför gör ni det här?
”Det gör det lättare att attrahera kapital framöver. Allt fler investerare letar efter gröna tillgångar.”

”Det är också en sorts framtidssäkring, på samma sätt som vi miljöcertifierade vår produktion”, säger Johan Knaust.

K2A startades 2013 med affärsidén att bygga och förvalta främst hyresfastigheter, främst i Stockholmsregionen och Mälardalen. Bolaget äger även fastigheter på högskoleorter i andra regioner. Det sammanlagda fastighetsvärdet var vid det senaste kvartalsskiftet 4,4 miljarder kronor.

Johan Knaust pekar på att hållbarhet står i fokus för verksamheten. Bland annat så byggs husen av trästommar.

”Allt som står i ramverken för gröna obligationer klarar vi av. Hela vår produktion av trähus är Svanenmärkt”, säger Johan Knaust.

 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?