Annons

Första aktien att stämplas som grön: ”Blir lättare att attrahera kapital”

Fastighets- och bostadsbolaget K2A är först ut med att officiellt stämplas som en grön aktie.

Finansbranschen tror att gröna aktier blir nästa steg för investerare efter succén med gröna obligationer. 

Johan Knaust, vd K2A.
Johan Knaust, vd K2A.

Det är forskningsinstitutet Cicero Shades of Green, världsledande på att certifiera gröna obligationer, som har utökat metodiken till att även gälla aktiebolag. Cicero granskar intäktsströmmar, investeringar och bolagsstyrning och bedömer dessa efter gröna riktlinjer.

Det sedan i fjol börsnoterade fastighets- och bostadsbolaget K2A var under 2018 först ut att tillsammans med Nordea lansera ett grönt banklån. Den marknaden har, i likhet med marknaden för gröna obligationer, vuxit starkt.

”Nu går vi vidare till att få en grönmärkning av bolaget. Det blir en grön aktie”, säger Johan Knaust, vd och huvudägare K2A.

Enligt bolagets uppgifter blir det världens första gröncertifierade börsnoterade aktie. Tillsammans med Cicero och Swedbank som rådgivare har bolagets arbete med hållbarhetsfrågor granskats. Johan Knaust beskriver certifieringen som ett djuplodande komplement till en vanlig ESG-märkning som bygger på nyckeltal.

Varför gör ni det här?
”Det gör det lättare att attrahera kapital framöver. Allt fler investerare letar efter gröna tillgångar.”

”Det är också en sorts framtidssäkring, på samma sätt som vi miljöcertifierade vår produktion”, säger Johan Knaust.

K2A startades 2013 med affärsidén att bygga och förvalta främst hyresfastigheter, främst i Stockholmsregionen och Mälardalen. Bolaget äger även fastigheter på högskoleorter i andra regioner. Det sammanlagda fastighetsvärdet var vid det senaste kvartalsskiftet 4,4 miljarder kronor.

Johan Knaust pekar på att hållbarhet står i fokus för verksamheten. Bland annat så byggs husen av trästommar.

”Allt som står i ramverken för gröna obligationer klarar vi av. Hela vår produktion av trähus är Svanenmärkt”, säger Johan Knaust.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?