Förslag om klimatnödläge i Göteborg får rekordstöd

Ett förslag om att utlysa klimatnödläge i Göteborg har fått brett stöd bland kommunens invånare. Men Chalmersprofessorn Christian Azar säger till Göteborgs-Posten att genomtänkta beslut är bättre än panik.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Genom Göteborgsförslaget kan kommuninvånare i Göteborgs stad lämna förslag till politiker. Om minst 200 personer stödjer förslaget behandlas det på politisk nivå. Förslaget om att utlysa klimatnödläge i Göteborgs stad har på två veckor fått stöd av 1 200 personer, mer än vad något annat förslag har fått tidigare.

Liknande initiativ finns också i Malmö och Örebro, och i Storbritannien har flera regioner redan infört klimatnödläge.

Enligt förslaget ska nödläget pågå till den sista december 2021. Om utsläppen inte sjunkit med 32 procent per år fram till dess så ska det fortsätta ännu längre. Exakt vad nödläget innebär i praktiken framgår inte.

Initiativtagaren Flora Lyson vill åstadkomma en politisk omställning.

”Det handlar om att fylla glappet mellan fakta och den krisberedskap som behövs för att sätta i gång en verklig förändring”, säger hon till Göteborgs-Posten.

Men Christian Azar som är professor i energi och miljö på Chalmers säger att man ska vara försiktig med att inta en allt för alarmistisk inställning.

”Ibland när det talas om att man bör ha panik eller så, tänker jag att vi bör göra det här med viss is i magen också, så att vi fattar kloka beslut”, säger han till tidningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?