ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Förslag: Företag ska få betalt för att lagra koldioxid

  • Foto: Mostphotos

Om tio år ska minst tre svenska företag tillsammans kunna avskilja och lagra 1,8 miljoner ton koldioxid. Det spår regeringens utredare.

Klimatmålen säger att Sverige om 25 år inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser, det vill säga släpper ut mindre än vad som fångas in av bland annat skogen. Det är ett tufft mål, det går inte ens i teorin att nå nollutsläpp. Därför måste minskade utsläpp kompletteras med andra åtgärder.

”Vi måste gå från att släppa ut koldioxid till att fånga in”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Utredaren Åsa-Britt Karlsson, som på regeringens uppdrag utrett negativa utsläpp av växthusgaser, målar upp scenariot att de kompletterande åtgärderna 2045 ska upp till 10,7 miljoner ton koldioxid.

”Det krävs fortfarande utsläppsminskningar för att vi ska klara målen till 2045”, understryker miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

Utredningen föreslår att Energimyndigheten ska betala företagen för att avskilja och lagra biogen koldioxid, koldioxid som kommer från förbränning av biobränslen. Det ska skapa en marknad för tekniken.

Redan 2030 skulle Energimyndigheten kunna köpa upp lagring av 1,8 miljoner ton koldioxid vid minst tre anläggningar. Koldioxiden ska därefter exporteras till lagringsplatser i Norge, Storbritannien eller Nederländerna. Totalt skulle kostnaden bli 1,8 miljarder kronor, enligt utredningens beräkningar.

”Tekniken finns, men det har saknats ekonomiska incitament och det åtgärdar vi nu”, säger utredaren Åsa-Britt Karlsson.

Det är främst massaindustrin och kraftvärmeverk som släpper ut stora mängder biogen koldioxid och som kan komma ifråga för de nya åtgärderna. Tanken är att företagen ska full kostnadstäckning om de installerar teknik för avskiljning och lagring på sina anläggningar.

Enligt utredningens scenario kan de kompletterande åtgärderna 2030 omfatta minst 3,7 miljoner ton koldioxid per år. Då ingår också ökad kolsänka i skog och mark samt utsläppsminskningar i andra länder. Bruttokostnaden beräknas då uppgå till totalt 2,4 miljarder kronor per år.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer