1515
Annons

Forskarkritik mot trädplantering som CO2-kompensation

Att bevara befintlig skog eller återskapa förstörd sådan är betydligt mer effektivt för att binda koldioxid än nya trädplanteringar, enligt en forskningsstudie.

Enligt forskarna tar naturliga skogar med hög artrikedom hand om fyrtio gånger så mycket kol som nya trädplanteringar.
Enligt forskarna tar naturliga skogar med hög artrikedom hand om fyrtio gånger så mycket kol som nya trädplanteringar.Foto:Andrey Popov
Enligt forskarna tar naturliga skogar med hög artrikedom hand om fyrtio gånger så mycket kol som nya trädplanteringar.
Enligt forskarna tar naturliga skogar med hög artrikedom hand om fyrtio gånger så mycket kol som nya trädplanteringar.
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Klimatkompensation har blivit ett viktigt verktyg för bolag med målet att nå så kallade netto noll-utsläpp. Att kompensera för de egna utsläppen genom att investera i trädplanteringsprojekt är inte ovanligt, men det finns kritik.

Brist på engagemang i lokalsamhället är en av de vanligaste orsakerna till att klimatkompensationsprojekt med trädplantering misslyckas. Det konstateras i en vetenskaplig granskning i den vetenskapliga tidskriften Global Change Biology. 

Enligt artikeln med rubriken ”Ten golden rules for reforestation to optimize carbon sequestration” är det ytterst viktigt att först och främst arbeta med att bevara existerande skog och att skydda dessa skogars biologiska mångfald och ekologiska funktioner när skog ska användas som kolsänkor. Enligt forskarna tar naturliga skogar med hög artrikedom hand om fyrtio gånger så mycket kol som nya trädplanteringar. 

Läs mer: 6 vägar till negativa utsläpp 

I artikeln drar forskarna också slutsatsen att det är av centralt att välja rätt område för återplantering av skog. Slutsatsen är att det är bättre att restaurera förstörd skogsmark än att skapa nya planteringar på exempelvis naturliga gräsmarker, savanner eller våtmarker som redan sedan tidigare har egna fungerande ekosystem. 

Forskarna rekommenderar också att klimatkompensationsprojekt planterar en blandning av arter, och helst arter som är typiska för det lokala naturliga skogsekosystemet.

Miljardärernas två gröna stålbolag börjar samarbeta

H2 Green Steel ska ”kemtvätta” sitt avfall i Greenirons patenterade ugnar. De gröna ståluppstickarna har tecknat ett samarbetsavtal för att göra ståltillverkningen mer cirkulär.

”Det är bra för både oss och miljön”, säger Greenirons vd Edward Murray. 

Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.
Harald Mix som är ägare i H2GS till vänster om Carl-Henric Svanberg som investerat i Edward Murrays Greeniron.Foto:Joey Abrait/Jack Mikrut/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera