ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Forskare varnar: Torkan kan leda till prisras på mark

  • Markus Helin, chefsmäklare vid LRF Konsult, håller med om att torkan kan vara en av flera faktorer som spelade in då priserna på mark sjönk 2018. Foto: TT/Pressbild

Priserna på åkermark sjönk i fjol med 4 procent i riket och hela 7 procent i delar av Skåne. Nu säger forskare att det kan hänga samman med torkan – och varnar för att dagens jordbrukssystem inte klarar liknande störningar. 

Efter rekordpriser 2016 sjönk priserna på åkermark i fjol med 4 procent till 134 000 kronor per hektar, enligt statistik från LRF Konsult. 

Men siffrorna varierar över landet. I delar av Skåne och Östergötland sjönk prislappen på den mest bördiga marken med hela 7 procent, till 324 000 kronor per hektar. I mindre bördiga Norrland steg priserna i stället till 22 000 kronor per hektar.

Nu säger Anders Wästfelt, forskare i kulturgeografi med fokus på jordbruksfrågor vid Stockholms universitet, att prisfallet till del hänger samman med fjolårets torka. 

”Skördeminskningen låg på 40 procent i sydvästra Skåne och lantbrukarna har förlorat stora delar av sina inkomster. Jag tror att den som köper jordbruksmark helt enkelt drar öronen åt sig. Man vet helt enkelt inte vart det tar vägen i framtiden”, säger han. 

Markus Helin, chefsmäklare vid LRF Konsult som tagit fram siffrorna, håller med om att torkan kan vara en av flera faktorer som spelade in då priserna sjön 2018. 

”Från vårt håll ser vi att torkan delvis kan ha påverkat priserna på åkermark, det är ett rimligt antagande, men det är inte självklart att så är fallet. Om lantbrukare inte har lika bra betalningsförmåga som tidigare på grund av torkan kan potentiell köpare liksom bankerna agera återhållsamt, vilket påverkar prislappen rent teoretiskt. Men vi ser inte något tydligt samband mellan torkan och prisnedgången”, säger han påpekar att det finns ett stort antal lantbrukare med välskötta företag och god betalningsförmåga som fortfarande vill investera i åkermark.

Markus Helin tycker inte att nedgången på 7 procent som skett i delar av landet är att beteckna som stor.

”Det är låg omsättningshastighet på åkermark, med få försäljningar på den öppna marknaden vilket kan påverka statistiken. Därtill har vi sett väldigt stora prisuppgångar under de senaste åren vilket gör att 7 procent inte känns anmärkningsvärt. Vår bedömning är att marknaden är stabil.”

Enligt Anders Wästfelt kommer allt fler lantbrukare till insikt om att när klimatförändringarna slår mot produktion och landskap krävs andra jordbruksmetoder än de konventionella. Exempelvis måste organiskt material i högre grad blandas in i jorden för att den ska klara att behålla fukt.

”Just i Skåne är jordbruket extremt rationaliserat med liten del ekologiskt jordbruk. Då blir du väldigt utsatt när torkan slår till”, säger han.

Skåne har länge varit gynnat med sitt slättlandskap, menar han. 

”När nederbörden är normal är produktiviteten väldigt god. Men jag tror att det vi såg förra sommaren kommer vi att få se igen. Då gäller det att vi har ett annat jordbrukssystem än dagens.”

Enligt Markus Helin skulle ännu en torr sommar, likt fjolårets, sannolikt påverka priserna även i det långa perspektivet. 

”Om ytterligare en sommar med torka drabbar Sverige är det rimligt att tro att prisbilden påverkas. Vår statistik visar att cirka 90 procent av all åkermark som säljs på öppna marknaden köps av någon som är etablerad lantbrukare. Ytterligare en svår torka som påverkar lantbrukarnas ekonomi påverkar betalningsförmågan för nya investeringar, vilket i sin tur inverkar på priset på åkermark.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer