1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Forskare tillbakavisar idén om evig lågkonjunktur

Att klimatkrisen skulle kunna skapa en ”evig lågkonjunktur” är orimligt. Det menar Konjunkturinstitutets forskningschef för avdelningen miljöekonomi. 

Svante Mandell, forskningschef för miljöekonomi på Konjunkturinstitutet.
Svante Mandell, forskningschef för miljöekonomi på Konjunkturinstitutet.Foto:Henrik Hellstrom

Nästa ekonomiska kris kommer sannolikt att utlösas av något oväntat, till exempel kostnader för klimatförändringarna. Det skrev Swedbank SWED A -5,06% Dagens utveckling i en konjunkturprognos förra året. Swedbank är långt ifrån ensamt om att räkna in klimatförändringar som en av riskfaktorerna för dagens ekonomi. 

Svante Mandell, miljöekonom och forskningschef på Konjunkturinstitutet säger dock att det inte är troligt att det blir klimatet som leder till nästa lågkonjunktur. Inte den här gången. 

”Nästa lågkonjunktur borde komma inom en inte alltför avlägsen framtid och när vi pratar om klimatförändringars effekter på ekonomin så tittar vi ganska långt framåt. Därför har jag svårt att tro att det blir klimatförändringarna som leder till nästa lågkonjunktur”, säger han. 

Svante Mandell avfärdar också risken för att klimatkrisen på sikt skulle kunna leda till en ”evig lågkonjunktur”. Teorin om en ”evig lågkonjunktur” på grund av klimatkrisen beskrivs bland annat i studien ”Estimating economic damage from climate change in the United States” som publicerades i tidningen Science. Flera andra amerikanska medier har efter den studien beskrivit scenariot.

”Jag förstår inte ens vad begreppet evig lågkonjunktur betyder. Det är ett ganska konstigt resonemang. Det är absolut ingen tvekan om att klimatförändringen på lång sikt kan komma att påverka ekonomin negativt. Och visst, klimatförändringarna skulle kunna slå ut hela mänskligheten och då kommer förstås inte tillväxten att bli särskilt hög. Det här scenarierna är lyckligtvis inget vi förväntar oss i närtid.”

Måns Nilsson, vd på SEI, menar att klimatkrisen kan lägga sig som en slags filt över konjunkturcyklerna.

”Om du har en lågkonjunktur trycks den ned ännu mer. Konjunktursvängningar kommer nog att fortsätta, men med ett negativt tryck på konjunkturen i alla svängningar”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?