Forskare: Storskalig användning av biomassa förvärrar klimatproblemet

Att biomassa räknas som nollutsläpp och får stora subventioner oavsett ursprung och användning kan leda till att Parismålen missas. Det skriver 15 forskare i en vetenskapligt granskad artikel i tidskriften Global Change Biology – Bioenergy.

Foto:Johan Gunséus / TT, Johan Guns us / TT

Bioenergi från skogar klassas villkorslöst som förnybar energi i EU:s förnybartdirektiv, utsläppshandel och i FN:s klimatkonvention. Det stämmer så länge bioenergin huvudsakligen kommer från restprodukter. Men subventioner har enligt forskarna lett till massiv skogsavverkning för tillverkning av miljontals ton träpellets som transporteras tusentals kilometer för att storskaligt ersätta kol i kolkraftverk. 

Detta måste ändras enligt forskarna, som konstaterar att även Asien nu börjar importera träpellets för att ersätta kol, vilket i själva verket ökar klimatutsläppen.

Artikeln är ett samarbete inom Easac, en organisation som samlar Europas vetenskapsakademier. En av medförfattarna är Anders Wijkman, klimatdebattör och ledamot av Kungliga vetenskapsakademin. Enligt honom är artikeln i första hand riktad till EU-kommissionen och länder som Storbritannien och Holland som starkt subventionerar en övergång från kol till importerad biomassa. Men artikeln har även bäring på Sverige.

”När vi i Sverige utvecklar bioekonomin måste vi göra det på ett klokt sätt och framför allt beräkna kolets kretslopp bättre. Vi måste klargöra vad olika former av substitution leder till. Det är framför allt knepigt när vi har att göra med kortlivade produkter”, säger Anders Wijkman till Aktuell Hållbarhet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?