Bioenergi från skogar klassas villkorslöst som förnybar energi i EU:s förnybartdirektiv, utsläppshandel och i FN:s klimatkonvention. Det stämmer så länge bioenergin huvudsakligen kommer från restprodukter. Men subventioner har enligt forskarna lett till massiv skogsavverkning för tillverkning av miljontals ton träpellets som transporteras tusentals kilometer för att storskaligt ersätta kol i kolkraftverk.
Detta måste ändras enligt forskarna, som konstaterar att även Asien nu börjar importera träpellets för att ersätta kol, vilket i själva verket ökar klimatutsläppen.
Artikeln är ett samarbete inom Easac, en organisation som samlar Europas vetenskapsakademier. En av medförfattarna är Anders Wijkman, klimatdebattör och ledamot av Kungliga vetenskapsakademin. Enligt honom är artikeln i första hand riktad till EU-kommissionen och länder som Storbritannien och Holland som starkt subventionerar en övergång från kol till importerad biomassa. Men artikeln har även bäring på Sverige.
”När vi i Sverige utvecklar bioekonomin måste vi göra det på ett klokt sätt och framför allt beräkna kolets kretslopp bättre. Vi måste klargöra vad olika former av substitution leder till. Det är framför allt knepigt när vi har att göra med kortlivade produkter”, säger Anders Wijkman till Aktuell Hållbarhet.