ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Forskare: Storskalig användning av biomassa förvärrar klimatproblemet

  • Foto: Johan Gunséus / TT, Johan Guns us / TT

Att biomassa räknas som nollutsläpp och får stora subventioner oavsett ursprung och användning kan leda till att Parismålen missas. Det skriver 15 forskare i en vetenskapligt granskad artikel i tidskriften Global Change Biology – Bioenergy.

Bioenergi från skogar klassas villkorslöst som förnybar energi i EU:s förnybartdirektiv, utsläppshandel och i FN:s klimatkonvention. Det stämmer så länge bioenergin huvudsakligen kommer från restprodukter. Men subventioner har enligt forskarna lett till massiv skogsavverkning för tillverkning av miljontals ton träpellets som transporteras tusentals kilometer för att storskaligt ersätta kol i kolkraftverk. 

Detta måste ändras enligt forskarna, som konstaterar att även Asien nu börjar importera träpellets för att ersätta kol, vilket i själva verket ökar klimatutsläppen.

Artikeln är ett samarbete inom Easac, en organisation som samlar Europas vetenskapsakademier. En av medförfattarna är Anders Wijkman, klimatdebattör och ledamot av Kungliga vetenskapsakademin. Enligt honom är artikeln i första hand riktad till EU-kommissionen och länder som Storbritannien och Holland som starkt subventionerar en övergång från kol till importerad biomassa. Men artikeln har även bäring på Sverige.

”När vi i Sverige utvecklar bioekonomin måste vi göra det på ett klokt sätt och framför allt beräkna kolets kretslopp bättre. Vi måste klargöra vad olika former av substitution leder till. Det är framför allt knepigt när vi har att göra med kortlivade produkter”, säger Anders Wijkman till Aktuell Hållbarhet.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer