FN:s klimatpanel IPCC bedömer att havet kan stiga med drygt 1 meter fram till år 2100, och därefter fortsätta stiga under flera hundra år.
För att skydda norra Europa från de hotande översvämningarna föreslår meterologen Joakim Kjellsson och havsforskaren Sjoerd Groeskamp i en vetenskaplig artikel att Nordsjön byggs in bakom en barriär.
Skyddsvallen ska vara 48 mil lång och gå från Skottland till Norge, via Orkney- och Shetlandsöarna. Den ska kompletteras med en 16 mil lång vall från norra Frankrike till sydöstra England (se kartan nedan).
”Då skulle vi skydda hela Nordsjön och stora delar av norra Europa från havsnivåhöjningar”, säger Joakim Kjellsson, junior professor vid universitet i Kiel och havsforskningsinstitutet Geomar.
Tillsammans skulle de gigantiska barriärerna mura in Nordsjön och ge skydd åt tiotals miljoner europeer och viktiga ekonomiska regioner.
Men kostnaden skulle bli enorm, artikelförfattarna uppskattar kostnaderna till 500 miljarder euro, motsvarande 5.200 miljarder kronor. En enorm summa pengar som dock kan delas mellan alla 14 berörda länder: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Tyskland, Polen Ryssland, Storbritannien och Sverige.
”Det finns inga större tekniska eller ekonomiska hinder för att bygga vallarna, frågan är om det är en bra idé”, säger Joakim Kjellsson.
Han poängterar att dammbygget skulle vara förödande för Nordsjön. Havet skulle bli mycket sötare, tidvattnet skulle stängas ute och havsströmmar skulle förändras med enorma konsekvenser för sjöfart och ekosystem.
”Men det här skulle kunna vara en lösning som är billigare och har mindre påverkan på människors liv än att flyttat tiotals miljoner människor eller mura in varenda enskild kuststräcka”, säger Joakim Kjellsson.
Han och kollegan Sjoerd Groeskamp skrev artikeln i tidskriften Bulletin of the American Meteorological Society främst för att väcka en diskussion. Artikeln har också väckt uppmärksamhet i bland annat Nederländerna som har en ständigt pågående diskussion om dammbyggen och höjningen av havsnivån.
”Vi ser den som ett sätt att väcka frågan om vilka lösningar som kommer krävas om vi inte gör något för att hejda den globala uppvärmningen”, säger Joakim Kjellsson.
”Om inget görs åt klimatförändringarna väldigt snart kommer vi tvingas ta till extrema lösningar. Den bästa lösningen är förstås att förhindra att det går så långt att sådana här åtgärder behövs.”