1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Forskare: Kärnkraften är onödig

Ny kärnkraft är inte nödvändig för att nå de svenska klimatmålen. Den slutsatsen drar forskare från Chalmers, KTH och Lunds universitet i en ny rapport.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn
Kärnkraftsreaktorerna i OskarshamnFoto:www.apeloga.se, www.apeloga.se

Ny kärnkraft är inte nödvändig för att nå de svenska klimatmålen. Orsaken är att det på senare år skett en kraftig minskning av kostnaderna för sol- och vindkraft samtidigt som kostnaderna för ny kärnkraft ökat kraftigt. Det framgår av en rapport från sju energiforskare från Chalmers, KTH och Lunds universitet.

I rapporten granskar forskarna en rad påståenden om behovet av ny kärnkraft som bland annat förts fram av ett antal partiföreträdare i den svenska riksdagen. När det gäller påståendet om att kärnkraften behövs för att elektrifiera industrin och transporterna menar forskarna att den kvarvarande kärnkraften kan bidra med klimatnytta men att elproduktionen behöver byggas ut för att klara klimatmålen och att förnybar el har stora fördelar då den kan byggas ut snabbt utan de långa ledtider som gäller för kärnkraften. 

I rapporten bemöter forskarna också påståenden om att kärnkraften behövs för att ansluta nya elförbrukare i storstadsregioner, ge stödtjänster till elsystemet och skapa tillräcklig så kallad rotationsenergi, skriver Aktuell Hållbarhet. 

”Den slutsats vi drar från detta, och baserat på mer underlag i rapporten, är att kärnkraften inte är nödvändig för att vi ska kunna få ett stabilt, säkert och fossilfritt elsystem i Sverige i framtiden. Ett elsystem med stor mängd sol- och vindkraft ser dock annorlunda ut än ett med stor mängd kärnkraft”, skriver forskarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Standarder säkerställer en elektrifierad framtid

Skiftet till en grön, digital och elektrifierad framtid innebär att många industrier står inför stora utmaningar. I arbetet med att skapa gemensamma lösningar är standarder som är anpassade till behov och förutsättningar viktiga verktyg.

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation utsedd av regeringen att ansvara för standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet för att tillsammans med kollegor i andra länder ta fram standarder som lever upp till globala krav. 

Försprång som skapar konkurrenskraft 

Deltagare i standardiseringsarbetet får ett försprång som skapar konkurrenskraft när Sverige och världen ställer om till ny, innovativ och miljövänlig teknik. SEK representerar Sverige inom IEC och CENELEC vilket ger medlemmarna möjlighet till global påverkan.

– Det är samma princip i Sverige som globalt, ju fler som är med och bidrar med synpunkter desto bättre blir standarderna. Samtidigt är det viktigt att arbeta fram standarder ur ett brett spektrum, inte bara tekniskt, för att få med aspekter som exempelvis etikfrågor kring självkörande fordons beteende eller hur el genereras på ett hållbart sätt. Vårt uppdrag är att skapa medvetenhet kring elektriska och elektroniska installationer och produkter, säger Bettina Funk, Teknisk expert – Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC), på SEK Svensk Elstandard. 

Alla har ett intresse i standardiseringsverksamheten 

Standarder ger insyn i vad som gäller och bidrar med kunskap till alla. Till exempel kan ett testlab bli medlem för att få veta vilka framtida parametrar som kommer krävas och en produkttillverkare för att hålla sig uppdaterad kring vilka nya standarder som kommer kräva förändring i produkter eller tjänster. Att vara med under standardiseringsarbetet innebär en tidig inblick och möjlighet att påverka så att man, när standarden fastställs, är redo med en anpassad produkt eller tjänst. 

– Som deltagare får man även ett bra nätverk då man tillsammans med andra som arbetar med elektrifieringsfrågor diskuterar utmaningar och lösningar. Våra deltagare ligger i framkant gällande teknologiutvecklingen och befinner sig ett steg före alla andra, säger Bettina. 

Är man informerad om vad som gäller för de produkter som hanteras är det lätt att göra rätt.

– Vi har certifieringar och olika behörighetskrav för de som hanterar exempelvis elinstallationer. Men just när det gäller nya saker, så som elbilsladdare, har vi handböcker för vad som gäller vid en installation. Det är information som man lätt kan ta till sig och sedan ha som underlag vid diskussion med de som ska installera exempelvis elbilsladdaren eller solcellspanelerna, säger Bettina.

All information om svensk standardisering inom elområdet går att hitta på www.elstandard.se

Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?