Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Forskare: Kärnkraften är onödig

Ny kärnkraft är inte nödvändig för att nå de svenska klimatmålen. Den slutsatsen drar forskare från Chalmers, KTH och Lunds universitet i en ny rapport.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn
Kärnkraftsreaktorerna i OskarshamnFoto:www.apeloga.se, www.apeloga.se

Ny kärnkraft är inte nödvändig för att nå de svenska klimatmålen. Orsaken är att det på senare år skett en kraftig minskning av kostnaderna för sol- och vindkraft samtidigt som kostnaderna för ny kärnkraft ökat kraftigt. Det framgår av en rapport från sju energiforskare från Chalmers, KTH och Lunds universitet.

I rapporten granskar forskarna en rad påståenden om behovet av ny kärnkraft som bland annat förts fram av ett antal partiföreträdare i den svenska riksdagen. När det gäller påståendet om att kärnkraften behövs för att elektrifiera industrin och transporterna menar forskarna att den kvarvarande kärnkraften kan bidra med klimatnytta men att elproduktionen behöver byggas ut för att klara klimatmålen och att förnybar el har stora fördelar då den kan byggas ut snabbt utan de långa ledtider som gäller för kärnkraften. 

I rapporten bemöter forskarna också påståenden om att kärnkraften behövs för att ansluta nya elförbrukare i storstadsregioner, ge stödtjänster till elsystemet och skapa tillräcklig så kallad rotationsenergi, skriver Aktuell Hållbarhet. 

”Den slutsats vi drar från detta, och baserat på mer underlag i rapporten, är att kärnkraften inte är nödvändig för att vi ska kunna få ett stabilt, säkert och fossilfritt elsystem i Sverige i framtiden. Ett elsystem med stor mängd sol- och vindkraft ser dock annorlunda ut än ett med stor mängd kärnkraft”, skriver forskarna i en debattartikel i Dagens Nyheter.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?