Forskare: Höj bensinpriset med 2,30 kronor och betala för utsläppen

De som släpper ut koldioxid borde betala för att ta bort den från atmosfären. Det är den enklaste lösningen, skriver två forskare på DN Debatt.  

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Ett betalningsansvar för koldioxidutsläpp som inte omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter kan vara lösningen på problemet med att stora minusutsläpp krävs för att kompensera den krympande koldioxidbudgeten. 

”Den kanske största svårigheten med minusutsläpp är att de måste finansieras. I de scenarier som finns för att klara klimatmålen förväntas våra barn och barnbarn fånga in många hundratals miljarder ton koldioxid. Med våra utsläpp lägger vi en skuld på våra efterkommande som motsvarar i storleksordningen 100.000 kronor per nu levande människa”, konstaterar Anders Lyngfelt, professor i energiteknik vid Chalmers tekniska högskola och Mathias Fridahl, biträdande lektor vid Linköpings universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Förslaget från Anders Lyngfelt och Mathias Fridahl går i praktiken ut på att utsläppare betalar för framtida negativa utsläpp till en fond som inrättas för att köpa minusutsläpp. En lämplig prisnivå är enligt debattörerna cirka 1.000 kronor per ton. 

”Ett betalningsansvar om 1.000 kronor per ton motsvarar en prishöjning med 2,30 kronor per liter bensin”, skriver forskarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?