Annons

Forskare: Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt

Klimatförnekare brukar retoriskt fråga sig varför man ska tro på dagens prognoser, när de tidigare haft så fel. Men nu visar forskning att de tidiga klimatmodellerna inte alls var så dåliga som vissa tycks tro. Tvärtom.

Det var i början av 1970-talet som forskare började använda datorer för att förutsäga det framtida klimatet. Ungefär samtidigt som vi människor började förstå att våra utsläpp av koldioxid påverkar klimatet, utvecklades de första moderna datorerna.

Men redan från början fanns en kritik mot dessa klimatprofetior. I tidskriften Science kritiserades till exempel klimatologerna så sent som 1989 för att de gick mer på magkänslan än hårda fakta.

I dag är modellerna långt mer sofistikerade, inte minst tack vare att datorerna blivit kraftfullare. Men en genomgång av dessa tidiga modeller som Zeke Hausfather vid University of California, Berkeley gjort visar att många av dessa modeller faktiskt hade rätt.

Forskarna utgick från 17 prognoser från 14 olika datormodeller som publicerades mellan åren 1970 och 2001. I vissa fall var kodningen så gammal att forskarna var tvungna att använda speciell mjukvara för att komma åt de bakomliggande uppgifterna.

Därefter jämförde forskarna nyligen uppmätta medeltemperaturer på olika platser i världen med de temperaturer som prognoserna hade förutspått. I snitt har dessa temperaturer ökat med 0,9 grader Celsius och för tio av prognoserna fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan den faktiska temperaturökningen och den som forskarna hade siat om, flera decennier tidigare.

Forskningen publiceras i Geophysical Research Letters.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?