ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Mobilitet

Försäljningen av elbussar ökade med 170 procent

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ökar andelen bussar i EU som går på el och alternativa bränslen i snabb takt. Fortfaranden domineras marknaden av dieselbussar, men de stora länderna i EU har inlett en omställning till främst eldrift.

Förra året ökade registreringarna av nya elbussar i EU med 170 procent, från 594 bussar 2018 till 1.607 sålda bussar 2019. Laddningsbara bussar stod för 4 procent av EU:s totala försäljning av bussar. Det visar ny statistik från European Automobile Manufacturers Association, ACEA, som samlar europiska fordonstillverkare. 

Nederländerna var den största marknaden för dessa fordon med 381 elbussar registrerade förra året, följt av Frankrike, 285, och Tyskland, 187. Tillsammans stod dessa tre länder för mer än hälften av alla elektriskt laddningsbara bussar som såldes förra året. 

Något större var registreringen av nya elhybrider, totalt 1.918 bussar i hela EU, eller 59,7 procent fler än året innan. Dessa fordon hade en marknadsandel på 4,8 procent. Nästan alla dessa registreringar var koncentrerade till sex länder, Tyskland, 454 bussar, Spanien, 427, Belgien, 371, Italien 255, Frankrike, 210, och Nederländerna. 

Först när det kommer till nya bussar med alternativa bränslen gör Sverige ett avtryck i statistiken. 6,2 procent av alla nya bussar som såldes i EU förra året körs på alternativa bränslen, en ökning med 67,9 procent till 2.504 registreringar - nästan alla drivs av energigas. I Sverige handlade det om 284 nyregistreringar, och bara Frankrike, 585, Spanien, 463, och Italien, 303, hade fler.

Marknaden domineras fortfarande av diesel- och bensinbussar, till 85 procent.  Men förra året minskade efterfrågan på dieselbussar med 3,1 procent till 34.123 enheter.  I hela EU såldes bara åtta bensinbussar under 2019. 

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer