1515
Annons

Företagsledare: Klimatförändringar största hotet mot tillväxten

Klimatförändringar är det största hotet mot företagens tillväxt. Det uppger en majoritet av företagsledarna som svarat på KPMG:s årliga undersökning ”Global CEO Outlook”. 

Foto:Nirut Sangkeaw

Det är första gången sedan undersökningen startade för fem år sedan som klimatfrågan hamnar högst när vd:ar rankar risker. Klimatrisker klättrar i årets undersökning från fjärde till första plats i risktoppen.

Enligt de drygt 1 300 vd:arna i undersökningen är klimatfrågan ett allvarligare hot än andra stora riskområden som cyberhot, operationella risker, territoriella konflikter och teknologiska risker. 

Alla risker ses dock som allvarliga och klimathotet ligger i undersökningen bara marginellt över de andra nämnda riskerna. Enligt KPMG visar den breda riskbilden på ”ett komplext och skiftande risklandskap”.

I undersökningen säger över tre fjärdedelar av företagsledarna, 76 procent, att förmågan att skifta om till ren teknologi och en koldioxidsnål verksamhet är avgörande för en fortsatt tillväxt för deras företag.


Luften ska dammsugas på koldioxid – kostnad: 334 miljarder

Den amerikanska energimyndighetens nya plan involverar stora satsningar på direktinfångning av koldioxid. Något som skulle kosta 34 miljarder dollar, motsvarande cirka 334 miljarder kronor, rapportera Ny teknik.

Genrebild.
Genrebild.Foto:Michael Sohn

Investeringen är tänkt att spridas ut över en fyraårsperiod. Pengarna är bland annat tänkta att gå till att bygga fyra anläggningar för direktinfångning av koldioxid och lagring av gasen runt om i USA. Varje anläggning ska årligen kunna lagra en miljon ton koldioxid.

Det är däremot inte klart vilken teknik som anläggningarna ska använda sig utav. I energimyndighetens plan nämns flera olika alternativ, som infångning av koldioxid med hjälp av kemikalier, borttagning av gasen med hjälp av biomassa och lagring av koldioxid i havet.

Kriterierna för projekten som ansöker om medel kommer bland annat vara kostnaden per ton infångad koldioxid och möjligheten till långsiktiga anställningar. De första anläggningarna beräknas inleda bygge från 2026 och vara i drift senast 2029. 

Satsningar på direktinfångning av koldioxid från luften är inte särskilt vanliga. Den största anläggningen i drift finns på Island och kan suga in upp till 4.000 ton koldioxid per år. Koldioxid som sedan lagras permanent under jord. De tänkta amerikanska anläggningarna kommer tillsammans ha tusen gånger större sugkapacitet.  

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?