1515

Företag och investerare uppmanas fokusera på vatten

Water Aid uppmanar företag och investerare att arbeta mer aktivt med vattenfrågan som en riskfaktor för verksamheten och samhället. Enligt organisationen är svenskars konsumtion av vatten långt högre än vad som varit känt.

Svenskar använder cirka 3 900 liter vatten om dagen. I varje fall om så kallat virtuellt vatten räknas med, vatten som går åt vid produktion av mat, kläder och varor. Det uppger Water Aid i samband med en ny rapport där organisationen uppmanar företag att minska vattenavtrycket i sina produktionsled.

Enligt traditionell statistik använder vi svenskar 140 liter vatten om dagen. Men Water Aid menar att vi svenskar genom vår konsumtion har ett betydligt högre vattenavtryck och att vi därför bidrar till att världens fattiga inte har rent dricksvatten.

”Det är i grunden regeringars ansvar att se till att deras invånare har tillgång till rent vatten. Men företag och individer måste också ta större ansvar för sitt vattenavtryck, och bli mer medvetna om hur deras agerande påverkar människor som i dag lever utan tillgång till rent vatten”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för Water Aid Sverige, i en kommentar.

I rapporten uppmanar Water Aid företag och investerare att arbeta mer aktivt med vattenfrågan som en riskfaktor för verksamheten och samhället. Mer specifikt uppmanas också producenter och beställare inom mat- och detaljhandeln att försäkra sig om att deras varor kommer från hållbara källor och att dessa bolag verkar för ökad hållbarhet i leverantörsleden. 

Slutligen rekommenderas också konsumenter att minska sitt vattenavtryck genom att till exempel äta mindre kött, inte kasta mat och försöka minska sin allmänna konsumtion.

Världsvattendagen äger rum på fredag den 22 mars.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?