Annons

”Företag måste bredda sitt hållbarhetsarbete”

Bolag med störst klimatpåverkan hör ofta till de som är bäst på att analysera risker. Men även de bästa bolagen har alltför stort fokus på klimatet, tycker Elin Enfors Kautsky på Prosperous Planet.

”Företag måste våga bredda sitt hållbarhetsarbete”, säger hon. 

Susanne Arvidsson
Susanne ArvidssonFoto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren, Amanda Lindgren

Årets upplaga av Di-gruppens rankning Hållbara bolag har fokus på risk. Här befinner sig svenska bolag generellt sett i en lärprocess, enligt Susanne Arvidsson, docent och universitetslektor vid Lunds universitet som också lett arbetet med rankningen.

”Många bolag har svårt att få in en systematik i arbetsprocessen, både när det gäller att identifiera och hantera hållbarhetsrisker”, säger hon under konferensen Hållbara bolag. 

Enligt Susanne Arvidsson är det själva systematiken som bolagen inte kommit så långt med. 

”Bolagen beskriver hur processen ser ut, men det är ofta vagt. Man missar också att ge en tydlig förståelse för hur riskprofilen i bolagen ser ut”, säger hon. 

Bolag med stor miljöpåverkan har ofta stort fokus på utsläpp och risker, enligt Susanne Arvidsson. 

”De har flyttat sig högre upp på lärkurvan när det gäller att arbeta med risker.”

Ett av de vinnande bolagen i rankningen är Midsona. Vd Peter Åsberg poängterar att hållbarhet i dag är en integrerad del av hela Midsonas affär, förankrat i alla led. 

”Det genomsyrar hela organisationen. Tittar vi på våra varumärken så har vi satt upp tydliga mål för alla våra prioriterade varumärken.”

Fokus på livsmedelsmarknaden är i dag hälsa och hållbarhet, enligt Peter Åsberg. Den kanske största trenden ligger på växtbaserade produkter. 

”Allt fler blir veganer, vegetarianer och flexitarianer. Det är en stark trend och det ser vi i vår försäljning också.”

Målet för Midsona är att vara helt växtbaserade till 2030. Något som för den unga generationen är det helt naturligt, säger Peter Åsberg. 

”Jag tror att det är en megatrend som vi kommer att se under ett antal år framöver.”

Hur är det då med insekter, som det snackas mycket om? 

”Det har talats mycket om det men det är inte något som vi fokuserar på. Det är ändå växtbaserat som vi kommer att fokusera på i framtiden.”

Deltagande i samtalet om risk är också Elin Enfors Kautsky, vd och grundare på Prosperous Planet. Hon uppskattar att hållbarhetsfrågan klättrar på agendan hos många bolag och tycker det är bra att allt fler börjat jobba med scenarionalyser. 

”Det är ett gott tecken. För vi behöver börja ta i de stora osäkerheterna som vår tidsålder innebär. Där är scenarionalyser ett användbart verktyg.”

På den negativa sidan tycker hon att alltför mycket fokus ligger på klimatet.

”Det är viktigt, för det är en kris. Men vi står också inför ett antal andra planetära gränser där vi som forskare ser väldigt bekymmersamma trender, att vi riskerar att passera trösklar bortom vilka vi inte kan garantera att jorden funkar.”

Till exempel kan det handla om förlusten av biologisk mångfald och användningen av sötvatten. 

”Här tror jag att det är viktigt att företag vågar bredda sitt hållbarhetsarbete och sätter lika ambitiösa mål som man gjort i klimatfrågan.”

Elin Enfors Kautsky uppmanar alla branscher att sätta sig ner och fundera vilka strukturer och vilka feedbackprocesser som driver på utvecklingen. 

”Man behöver förstå var grundproblemen ligger och sedan agera på dem. Mycket hållbarhetsarbete fokuserar fortfarande på att lindra symptom. Men det räcker inte, man måste våga gå på grundorsakerna.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?