1515
Annons

”Företag måste bredda sitt hållbarhetsarbete”

Bolag med störst klimatpåverkan hör ofta till de som är bäst på att analysera risker. Men även de bästa bolagen har alltför stort fokus på klimatet, tycker Elin Enfors Kautsky på Prosperous Planet.

”Företag måste våga bredda sitt hållbarhetsarbete”, säger hon. 

Susanne Arvidsson
Susanne ArvidssonFoto:Amanda Lindgren, Amanda Lindgren, Amanda Lindgren

Årets upplaga av Di-gruppens rankning Hållbara bolag har fokus på risk. Här befinner sig svenska bolag generellt sett i en lärprocess, enligt Susanne Arvidsson, docent och universitetslektor vid Lunds universitet som också lett arbetet med rankningen.

”Många bolag har svårt att få in en systematik i arbetsprocessen, både när det gäller att identifiera och hantera hållbarhetsrisker”, säger hon under konferensen Hållbara bolag. 

Enligt Susanne Arvidsson är det själva systematiken som bolagen inte kommit så långt med. 

”Bolagen beskriver hur processen ser ut, men det är ofta vagt. Man missar också att ge en tydlig förståelse för hur riskprofilen i bolagen ser ut”, säger hon. 

Bolag med stor miljöpåverkan har ofta stort fokus på utsläpp och risker, enligt Susanne Arvidsson. 

”De har flyttat sig högre upp på lärkurvan när det gäller att arbeta med risker.”

Ett av de vinnande bolagen i rankningen är Midsona. Vd Peter Åsberg poängterar att hållbarhet i dag är en integrerad del av hela Midsonas affär, förankrat i alla led. 

”Det genomsyrar hela organisationen. Tittar vi på våra varumärken så har vi satt upp tydliga mål för alla våra prioriterade varumärken.”

Fokus på livsmedelsmarknaden är i dag hälsa och hållbarhet, enligt Peter Åsberg. Den kanske största trenden ligger på växtbaserade produkter. 

”Allt fler blir veganer, vegetarianer och flexitarianer. Det är en stark trend och det ser vi i vår försäljning också.”

Målet för Midsona är att vara helt växtbaserade till 2030. Något som för den unga generationen är det helt naturligt, säger Peter Åsberg. 

”Jag tror att det är en megatrend som vi kommer att se under ett antal år framöver.”

Hur är det då med insekter, som det snackas mycket om? 

”Det har talats mycket om det men det är inte något som vi fokuserar på. Det är ändå växtbaserat som vi kommer att fokusera på i framtiden.”

Deltagande i samtalet om risk är också Elin Enfors Kautsky, vd och grundare på Prosperous Planet. Hon uppskattar att hållbarhetsfrågan klättrar på agendan hos många bolag och tycker det är bra att allt fler börjat jobba med scenarionalyser. 

”Det är ett gott tecken. För vi behöver börja ta i de stora osäkerheterna som vår tidsålder innebär. Där är scenarionalyser ett användbart verktyg.”

På den negativa sidan tycker hon att alltför mycket fokus ligger på klimatet.

”Det är viktigt, för det är en kris. Men vi står också inför ett antal andra planetära gränser där vi som forskare ser väldigt bekymmersamma trender, att vi riskerar att passera trösklar bortom vilka vi inte kan garantera att jorden funkar.”

Till exempel kan det handla om förlusten av biologisk mångfald och användningen av sötvatten. 

”Här tror jag att det är viktigt att företag vågar bredda sitt hållbarhetsarbete och sätter lika ambitiösa mål som man gjort i klimatfrågan.”

Elin Enfors Kautsky uppmanar alla branscher att sätta sig ner och fundera vilka strukturer och vilka feedbackprocesser som driver på utvecklingen. 

”Man behöver förstå var grundproblemen ligger och sedan agera på dem. Mycket hållbarhetsarbete fokuserar fortfarande på att lindra symptom. Men det räcker inte, man måste våga gå på grundorsakerna.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?