1515

Företag känner inte till informationskravet i Reach

Endast en tredjedel av 80 besökta företag kände till skyldigheten att informera konsumenter och företag om huruvida varor som de marknadsför innehåller ämnen på EU:s kandidatförteckning. 

Varorna som kontrollerades kom från en rad olika produktgrupper som väskor, sportartiklar, bilinredning elektronik, kläder och skor.
Varorna som kontrollerades kom från en rad olika produktgrupper som väskor, sportartiklar, bilinredning elektronik, kläder och skor.Foto:Nora Lorek/TT

Det framkom när Kemikalieinspektionen i ett tillsynsprojekt kontrollerade 220 varor på den svenska marknaden.

Av de granskade varorna, som inte valts ut statistiskt utan med tanke på risken för farliga ämnen, innehöll 14 stycken förbjudna ämnen såsom bly och kortkedjiga klorparaffiner. 25 innehöll ämnen på kandidatförteckningen vilket innebär att de kan komma att förbjudas i framtiden. 

De kandidatämnen som påträffades var bland annat ftalater och ämnet ADCA, som används som jäsmedel i skummad plast.

”Det är avgörande för ett hållbart samhälle att vi har kontroll på kemikalierna. Alla som säljer varor ska kunna ge information till sina kunder om varorna innehåller särskilt farliga ämnen”, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Enligt Kemikalieinspektionen finns det ett fortsatt informationsbehov om informationsskyldigheten. Myndigheten påpekar att det inte räcker att ställa krav på sina leverantörer att varorna inte ska innehålla ämnena, då ämnena uppenbarligen finns där ändå.

EU har under året två kemikalietillsynsprojekt i hela unionen.  I januari började kontrollen av biocider, bland annat i varor som sportkläder för barn och i blandningar som målarfärg. Nu i mars ska tillsynsfolk och tullpersonal kontrollera innehåll av bland annat kadmium, nickel och bly och olagliga varor ska stoppas.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?