Annons

”Företag har 1 000 dagar på sig att ställa om”

För att klara klimatomställningen och leva upp till Agenda 2030-målen har näringslivet 1 000 dagar på sig att anpassa sina affärsmodeller.

Foto:Arian Schuessler

Det tidsperspektivet ges i ”Global Opportunity Explorer 2019”, en analys av klimatrisker och -möjligheter som pekar ut sju huvudsakliga drivkrafter för omställningen. 

Framtidens affärsmodeller kommer enligt rapporten att formas av ökat politiskt tryck, brist på naturresurser, konsumenttryck, nya marknader med alternativa produkter, digitaliseringen samt det korta tidsspannet vilket omställningen måste ske inom.

Bakom rapporten står Global Compact tillsammans med DNV GL och Sustaina, vilka pekar ut digitaliseringen som en av de mest avgörande faktorerna för klimatomställningen. Det eftersom digitaliseringen kan skapa förutsättningar för de snabbaste och effektivaste medlen för att minska klimatpåverkan.

I rapporten ges en beskrivning av förutsättningarna för sex branscher vilka pekas ut som avgörande för klimatomställningen. Det handlar om risker och möjligheter för mobilitetsbranschen, energisektorn, finanssektorn, byggande, IT, och livsvmedelssektorn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?