ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Företag behöver strategier för att skydda MR-försvarare

Företag behöver ta fram strategier för hur de ska skydda MR-försvarare, konstaterar Forum Syd och Enact i en rapport. I fjol dokumenterades över 1 100 attacker på MR-försvarare. 

En allt intensivare markexploatering i länder med svaga strukturer för att skydda det civila samhället har lett till en kraftig ökning av attacker mot försvarare av mänskliga rättigheter, så kallade MR-försvarare. Det gör att många företag nu behöver ta fram strategier för hur de ska skydda MR-försvarare om de ska klara av att leva upp till FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter. 

Det konstaterar Forum Syd och Enact i en rapport som belyser situationen inom gruvindustrin och ger rekommendationer för företag.

Enligt Ana Zbona, projektchef på Business and Human Rights Resource Center i London, som bidragit med data till rapporten, följer attackerna mot MR-försvarare i gruvindustrin i stort sett projektets utvecklingsfaser. 

Mycket begränsade kontakter med lokalsamhället innan utvinningstillståndet följs av hot, attacker och stigmatisering när MR-försvarare engagerar sig. Efter tillståndsgivningen drivs i bland rättsprocesser med syfte att tysta personerna. De som fortsätter motsätta sig projektet kan utsättas för fysiska attacker och till och med mord, säger hon.

"Bolag bör börja med att bygga förtroende hos lokalbefolkningen och göra klart för nationella myndigheter att de vill ägna sig åt hållbart företagande. När attacker sker bör de försvara MR-försvararna", säger Ana Zbona, till Aktuell Hållbarhet.

I en benchmarking som organisationen gjorde förra året dokumenterades över 1 100 attacker på MR-försvarare. Flest attacker skedde i gruvsektorn. Samtidigt tar allt fler internationella bolag och organisationer ställning och betalar rättegångskostnader för MR-försvarare. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer