1515
Annons

Fondjättens vd skruvar upp tonläget – ökar trycket på börsbolagen

Den amerikanska fondjätten Blackrock ska öka trycket på börsbolagen genom att i ännu större grad rösta emot styrelserna på stämmorna. 

Det skriver vd Larry Finks i årets brev till världens börs-vd:ar.  

Blackrocks vd Larry Fink.
Blackrocks vd Larry Fink.Foto:Alex Kraus

Samma dag som tunga företrädare för svenska ägarinstitutioner på Di Debatt riktar skarp kritik mot Blackrocks ägarstrategi, att inte delta i arbetet med att ta fram styrelser, men däremot rösta emot styrelser de inte anser hålla måttet – skickar den amerikanska jätteförvaltarens vd Larry Fink ut sitt årliga brev till världens börs-vd:ar. 

Blackrockchefens brev i fjol rönte stor uppmärksamhet när han uppmanade bolagen att öka fokus och öppenhet kring klimatfrågan – annars skulle Blackrock göra styrelserna ansvariga och rösta emot dem på årsstämman. Det har också skett, bland annat röstade de emot Carl-Henric Svanberg som ordförande för AB Volvo i fjol.

Nu skruvar Larry Fink upp tonläget ytterligare. Bland de åtgärder som kapitalförvaltaren vidtar för att, som han skriver, hjälpa kunderna till att förbereda sina portföljer för en netto-nollvärld, ingår att låta rösterna på stämmorna spela en ”allt viktigare roll i vår ägarstyrning kring hållbarhet.”

Fokus på principen netto-noll - det vill säga att utsläpp av växthusgaser är noll år 2050 - leder till dramatiska förändringar som får stora konsekvenser för företag och investerares portföljer, skriver han. 

Han vill att bolagstopparna presenterar planer på hur deras affärsmodeller är anpassade till netto noll.

”Vi ber dig att offentliggöra hur denna plan införlivas i din långsiktiga strategi och granskas av din styrelse”, skriver han. 

Larry Fink skriver att det är välkänt att ”klimatrisk är en investeringsrisk”, men att här också finns en historisk investeringsmöjlighet.

”Ju mer ett företag omfamnar klimatövergången och de möjligheter den ger, desto mer kommer marknaden att belöna dem med högre värderingar”, skriver han.  

Han betecknar pandemin som en ”existentiell kris”, en stark påminnelse om vår bräcklighet. Det har också gjort det tydligt hur klimatförändringar, precis som pandemin, kommer att förändra våra liv. 

”Ingen fråga står högre än klimatförändringen på våra kunders prioriteringslistor. De frågar oss om det nästan varje dag”, skriver han.  

 


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?