Annons

Folksam miljardinvesterar grönt – med fokus på utvecklingsländer

Utöver politiska beslut, nationella riktlinjer och publik finansiering kommer privata investeringar vara en viktig del för att nå Pariavtalets mål på 1,5 grader. I samband med klimatmötet i Glasgow investerar Folksamgruppen 1,5 miljarder i en ny fond – för hållbar utveckling i tillväxtländer. 

Michael Kjeller, vice vd och chef för Kapitalförvaltning och hållbarhet på Folksam.
Michael Kjeller, vice vd och chef för Kapitalförvaltning och hållbarhet på Folksam.

Med investeringen ska Folksamgruppen möjliggöra för pensions- och försäkringsbolag att investera i klimatomställning och klimatanpassning i utvecklingsländer. 

”För oss slår investeringen an på de rätta strängarna. Dels vad gäller klimatfrågan i sig, att det behövs finansieringar från privata aktörer, men vi vet också att det finns behov av att kanalisera kapital från Europa och Norden till behov av klimatomställning och anpassning i utvecklingsländer och tillväxtländer”, säger Michael Kjeller, vice vd och chef för Kapitalförvaltning och hållbarhet på Folksam.

Fonden Emerging Market Climate Action (EMCA), med en total investering på 5 miljarder kronor, har skapats av Europeiska investeringsbanken (EIB) och Allianz och fokuserar investering på förnybar energi och energieffektivisering i utvecklingsländer i Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern. 

”Tanken är att göra tidiga direktinvesteringar, inte bara bli ägare i något som redan finns, utan vara med tidigt i processen och i nya projekt. Som investeringar i förnybar energi och klimatanpassningar”, säger han. 

Fonden är en så kallad blandfinansierad fond, där både privata och publika aktörer investerar. Ett fördelaktigt upplägg konstaterar Michael Kjeller.

”Inom privat finansiering finns det många risker med investeringar i utvecklingsländer, bland annat politiska. Därför är det en fördel för oss som pensions- och försäkringsbolag att samarbeta med Europeiska investeringsbanken som har erfarenhet sedan tidigare. De är också garanter och kan gå in med pengar om det skulle behövas för att sprida risknivån. De pengar vi investerar är våra kunders pengar”, säger han. 

Utöver miljardinvesteringen är Folksam drivande i Net-Zero Asset Owner Alliance. Ett initiativ som de startade för två år sedan tillsammans med Allianz och fyra andra kapitalägare, som nu växt till över 60 medlemmar med en total förvaltning på cirka 85.000 miljarder kronor.

Målet med initiativet är att nå nettonollutsläpp i tillgångsportföljerna senast 2050 och själv har de som mål att minska växthusgasutsläppen från investeringsportföljerna med 29 procent till 2025. 

Enligt Michael Kjeller är förhoppningen att den nya investeringen blir en väg framåt för andra. 

”Vi i Folksamgruppen har formulerat vårt åtagande. Vi säger inte bara att vi vill ha nettonollutsläpp utan visar också hur man ska åstadkomma det.”

Innehåll från KIAAnnons

Upptäck den laddbara friheten

Från räckviddsångest och långa laddtider – till en helt ny elektrisk frihet.

Utvecklingen av elbilar har gått fort och nu lanseras modeller som suddar ut de sista frågetecknen kring omställningen.

Det här är dock bara början.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Utvecklingen av elektrifierade fordon har gått snabbt. Och marknaden växer stadigt: I dag är mer än hälften av alla nya bilar laddbara – alltså laddhybrider eller rena elbilar – enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden.

Det finns biltillverkare som kommit ännu längre i omställningen till den nya laddbara friheten. Ett exempel är Kia i Sverige, där 83 procent nyregistrerade bilar är laddbara och målsättningen är att enbart sälja laddbara bilar år 2024.

Kia ligger också i framkant när det kommer till låga koldioxidutsläpp med sitt snitt på 35 g/km CO2 jämfört med genomsnittet i branschen på 74 g/km under januari till oktober, enligt Vroom.

Innovation och teknik i framkant

För Kia handlar den laddbara friheten bland annat om innovation och teknik i framkant, om en möjlighet att till exempel att använda bilen som som en strömkälla för att ladda elektrisk utrustning eller till och med en annan elbil.

Företagets laddbara rörelse strävar efter att så många som möjligt ska kunna ställa om och köra på el och sedan 2013 har företaget lanserat åtta laddbara bilmodeller.

En del i detta är den nya specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP som i dag ligger som grund för andra generationens elbilar. Plattformen möjliggör den senaste tekniken, med ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Familjebil med 585 hästkrafter

Kia EV6 GT är det senaste tillskottet på elbilsplattformen. Det handlar om en familjebil med dubbla motorer med totalt 585 hästkrafter och ett vridmoment på 740 Nm. Räckvidden för EV6 GT är upp till 424 kilometer (enligt WLTP) och med bilens 800-voltsteknik laddar batteriet från 10–80 procent på ner till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Interiört har EV6 GT, som är en crossover mellan en personbil och en suv, en panoramaskärm (dubbla välvda 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar med neongröna sömmar och en tvåekrad sportratt.

På ratten sitter dessutom en särskild neongrön knapp för att aktivera extremläget My GT, som är en av fem olika körinställningar som ger olika respons från bland annat elmotorer, bromsar, styrning, fjädring och antisladdsystem.

– Elbilar kan verkligen prestera. Från det omedelbara vridmomentet som gör att den accelererar väldigt snabbt, till hur tyst den är. En del beklagar sig över att förbränningsmotorn försvinner, men eldrift kan göra bilfärden till en upplevelse. Ta till exempel Kia EV6 GT, som har 585 hästkrafter, vridmoment på 740 Nm och kan gå från 0-100 km/h på bara 3,5 sekunder, säger Alex Papapetropoulos, director of product and pricing på Kia till tidningen Kia Story.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera