Annons

FN-toppen ryter till mot företagen – ”måste göra mer”

Näringslivet måste göra mer för att ställa om till bättre hållbarhet, anser FN-toppen Ulrika Modéer. Samtidigt måste samfundet hantera larmen om företag som tvättar sin verksamhet genom FN-samarbeten.

”Det är ett komplext dilemma”, säger hon. 

Foto:Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / TT
Svenska Ulrika Modéer är vice generalsekreterare för FN och arbetar för att skapa ett hållbart näringsliv.Foto:Marc Femenia
Foto:Johan Nilsson/TT

Världens gemensamma utsläpp av växthusgaser ökar samtidigt som extremväder och naturkatastrofer pekas ut som några av våra största globala hot. Parallellt med miljöhoten pågår flera humanitära kriser och enligt biståndsorganisationen Sida har det aldrig tidigare varit så många människor i behov av humanitärt stöd som i dag. 

”Stater, regeringar och inte minst det privata näringslivet har ett stort ansvar i arbetet för en hållbar utveckling. Vi är ännu inte på rätt kurs, vilket uttrycks med all tydlighet av FN:s generalsekreterare António Guterres. Det måste göras mer, både ambitionerna och arbetstakten måste höjas”, säger Ulrika Modéer, FN:s assisterande generalsekreterare och chef för avdelningen för externa relationer och påverkansarbete på FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

För att FN:s Agenda 2030 ska kunna uppnås anser Ulrika Modéer att det krävs att näringslivet förändrar sina affärsmodeller, integrerar hållbarhetsarbete i alla led och att de privata investeringarna görs i linje med de globala målen. Hon framhåller också det ansvar de svenska företagen har för hur underleverantörer agerar i andra länder.

”Företagen har ett miljömässigt- och socialt ansvar i underleverantörsled sett ur FN:s globala hållbarhetsmål. Även allt fler konsumenter reagerar på dagens allvarliga miljökonsekvenser som sker i samband med produktion, men också på de dåliga arbetsvillkor som förekommer inom exempelvis textil- och modeindustrin”, säger Ulrika Modéer.

FN:s utvecklingsprogram, UNDP, fyller en funktion när det gäller att skapa ett hållbart näringsliv. Detta görs genom att med olika projekt bereda vägen för att bolag och investerare ska jobba i linje med de globala målen. Ett konkret initiativ som Ulrika Modéer nämner går under namnet SDG Impact, som har ambitionen att öka och mäta effekterna av hållbara investeringar. Hon framhåller också att näringslivet kan dra affärsmässiga fördelar genom att ställa om.

”För att bli vinnare i en värld som i allt högre grad letar efter hållbara lösningar, krävs det att näringslivet satsar på innovation. Därav ser jag att Sverige står relativt väl rustat och att det finns en möjlighet att vi i en ännu högre grad kan bli ett framgångsrikt exportland”, säger Ulrika Modéer.

Men hur näringslivet använder FN-sammarbeten har också fått kritik. Delvis har det varnats för så kallad bluewashing som syftar på hur bolag utnyttjar partnerskap med FN för att tvätta rent sina verksamheter. På senare tid har det även larmats om så kallad SDG-washing, något som researchföretaget Ethical Corporation nämner i en rapport. Där framhålls risken för att företag använder FN:s hållbara utvecklingsmål i sin kommunikation utåt, utan att införliva dem i sin organisation. 

”Det är ett problem som vi måste ta på allvar. Samtidigt är vi måna om att Agenda 2030 blir mer känd och när olika intressenter börjar kommunicera kring de globala målen är det ett steg i rätt riktning. Därför är det hela ett komplext dilemma”, säger Ulrika Modéer.  

Hur gör ni för att förhindra att företag tvättar sin verksamhet genom FN-samarbeten?
”Ett exempel för att hantera detta är just plattformen SDG Impact, då ett av målen är att mäta effekten av företagens faktiska arbete. När det gäller svenska företag och investerare tycker jag dock att vi ser ett genuint intresse för de globala målen, även om olika aktörer har kommit olika långt med att införliva målsättningarna i sin egen organisation”, säger Ulrika Modéer.

Men behövs det hårdare politiska påtryckningar för att näringslivet ska ställa om?
”Klimatavtalet som FN:s medlemsstater har skrivit under är bindande och varje land har tagit fram planer för hur agendan ska uppnås. Samtidigt är de mål som innefattas i dagsläget otillräckliga och samtliga av medlemsstaterna gör för lite. Det vi vet är att näringslivet är villigt att anpassa sig om spelreglerna i form av exempelvis klimatpolitiska ramverk är långsiktiga. Därav har politiken en central roll i omställningsarbetet. Men än så länge är många stater ovilliga till att införa tuffare regleringar gentemot näringslivet”, säger Ulrika Modéer.

Ett annat huvudbry är det som Ulrika Modéer ser som en våg av nationalism, populism och protektionism som sveper över det geopolitiska landskapet.

”Multilaterala samarbeten, såsom FN och EU, har aldrig varit så ifrågasatta som idag. Samtidigt står vi inför enorma utmaningar som kräver internationell samverkan och gemensamma regelbaserade system där olika parter kan mötas med en kunskapsbas som bygger på forskning och fakta. När vi upplever att samhället dras isär, är det viktigt att komma ihåg att vi redan har fått igenom avtal mellan världens ledare som inte samarbetar i vanliga fall”, säger Ulrika Modéer.

Tror du att Agenda 2030 kommer att kunna uppfyllas?
”Det är absolut möjligt, vilket på sätt och vis också är sorgligt då det i dag går för långsamt. Det både går och behövs göras så otroligt mycket mer”.

 

 

 

 


Innehåll från ScriveAnnons

Så underlättar pappersfria avtal vardagen för företagen

E-signering blir enklare att lagra digitalt.
E-signering blir enklare att lagra digitalt.

Glöm pappersarkivering i pärmar, osignerade anställningskontrakt och borttappade dokument. Allt fler företag väljer att digitalisera sina avtalsprocesser. 

Här är skälen till att en pappersfri verksamhet blivit ett trendbegrepp 2020.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Få bättre koll genom att skippa arkiven och pärmarna

I en djungel av etikettlösa pärmar är det svårt att leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Svenska e-signeringsleverantören Scrives lösning är istället att digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt.

På så sätt kan både chefer och anställda komma åt sina kontrakt från kontoret eller butikerna med en enkel knapptryckning. Det leder till snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av avtal. Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll.

Lägg tiden på annat än administration

Tid är pengar. Och genom att automatisera avtalsprocessen finns både tid och pengar att hämta. Ett av företagen som Scrive har jobbat med har exempelvis kortat ned tiden det tar att bli kund hos dem från i genomsnitt 14 dagar till mindre än en timme. Som företagare kan du alltså eliminera kostsamma och tidskrävande fel som kan bli en följdverkan av manuell behandling.

Genom att digitalisera kontraktskrivandet och därmed minska administrationstiden kan medarbetare som tidigare haft som uppgift att hantera fel i kontrakt få andra och mer relevanta arbetsuppgifter. Kort och gott: som företagare kan du kraftigt reducera kostnader, tid och resurser på skrivare, papper, postgång, lagring och generell administration.

Bli grönare – och tjäna pengar på kuppen

Allt fler företag har som policy att miljöanpassa sina verksamheter. Det kan handla om klimatsmarta möten, hållbara seminarier och försök till minskat matsvinn efter fredagsfikat. Men det kan också vara ekonomiskt lönsamt att satsa på miljön. När Scrive 2018 firade tio miljoner signerade digitala dokument innebar det samtidigt att deras kunder sluppit att skriva ut motsvarande 100 miljoner A4-papperssidor.

Digitalisera – och lägg vantarna på de påpassade talangerna

Företagen skriker efter arbetskraft. På talangernas marknad kommer rekryteringsfrågan knappast bli mindre viktig i framtiden. En av de vanligaste orsakerna till att kandidater väljer att hoppa av en rekryteringsprocess är relaterade till tid. Allt fler HR-avdelningar har insett vikten av ett kvickt och smidigt agerande vid anställningar.

Scrive har med sin populära e-signeringstjänst snabbat upp många anställnings- och kontraktsprocesser i både små och stora bolag. I dag kan slutanvändarna e-signera och hantera sina dokument var de än befinner sig, på vilken enhet som helst. Det ligger rätt i tiden ur ett digitaliseringsperspektiv.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?