1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

FN-möte om biologisk mångfald först i höst

FN-förhandlingarna om bland annat ett nytt ramverk för biologisk mångfald kommer med största sannolikhet att skjutas upp igen. Det handlar om andra delen av partskonferensen Cop 15 som är tänkt att hållas fysiskt på plats i den kinesiska staden Kunming.

Den andra delen av FN-mötet om biologisk mångfald, Cop 15, som skulle hållas i Kunming, Kina, mellan den 25 april och 8 maj, skjuts med största sannolikhet fram till i höst. Därmed skjuts sannolikt förhandlingarna och besluten om bland annat ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald upp i ytterligare flera månader.

Något officiellt uttalande om att mötet skjuts fram har ännu inte kommit, samtidigt framgår det av kalendariet på webbsidan för FN:s sekretariat för biologisk mångfald, CBD, att mötet planeras hållas under det tredje kvartalet. Enligt Torbjörn Ebenbard, Sveriges förhandlare om biologisk mångfald, är det coronapandemin som ligger bakom ändringen.

”Det finns inget officiellt beslut om att skjuta upp Cop 15, men det är omöjligt att hålla det i april-maj. Våra förberedande möten i Genève slutar 29 mars, och sedan behövs minst nio veckor innan ett partsmöte kan hållas. Mötesdokumenten måste vara ute minst sex veckor före, och sekretariatet behöver minst tre veckor för att producera dem. Det tar oss till början på juni, men i juni och början på juli ligger flera andra möten som vi inte får krocka med, säger han i ett mejl till Aktuell Hållbarhet. 

”Det här skulle varit klart hösten 2020, då skulle det nya ramverket ta över vad alla medlemsländerna ska göra inom konventionen för biologisk mångfald. En del länder har nog tagit det här som intäkt för att hålla en låg profil. Nu finns risken att vi sänker ambitionerna, eller att den nya perioden inte börjar gälla förrän 2023”, säger Torbjörn Ebenhard till Aktuell Hållbarhet.

De förberedande mötena inleds i Genève, Schweiz, om en vecka. 

 

 

Matsvinnsbolaget vill musta dina äpplen i höst

Rscued slår ihop sig med Ica och lokala idrottsföreningar runt om i landet för att ta hand om överblivna trädgårdsäpplen. Det innebär nya terränger för matsvinnsbolaget som fått fart på tillväxten igen.  

Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.
Rscued är mest kända för sina smoothies och juicer. Bolaget gör även chips, jord och rödbetshummus.Foto:Nathalie Blixt

Initiativet provades redan under förra året men kommer att skalas upp i år. På 13 orter i Göteborg, Stockholm och Skåne kommer trädgårdsägare kunna registrera sig på Rscueds app för att få äppelträdens överblivna frukter hämtade under hösten.

”Jag har funderat länge över hur man kan ta hand om privatpersoners äpplen. Det är hundratusentals ton som ruttnar bort varje höst. Så jag ringde Ica-stiftelsen med idén och de kopplade ihop mig med organisationen Städa Sverige som engagerar ungdomar och föreningar med att samla skräp. Det var så det började”, säger Rscueds vd Truls Christenson.

Trädgårdsägare kan även välja att själva lämna in äpplena. Annars är det de lokala idrottsföreningarna kopplade till Städa Sverige som kommer att sköta insamlingen. Föreningarna kommer att få in 20.000 kronor för fyra halvdagars arbete från den lokala Ica-butiken och Ica Stiftelsen samt 1 krona per kilo äpplen från Rscued. Insamlingen sker varannan söndag med start 21 augusti.

Läs mer: Produktutveckling i raketfart – tillväxtmaskinen täljer guld på matsvinnet 

Målsättningen är att samla in minst 15 ton äpplen i höst som Rscued sedan mustar och säljer i Ica-butiken på den orten där de plockades. 

”Det är svårt att förutse hur mycket vi kommer att få in. Vi sätter 15-20 ton som en basnivå men det kan bli mycket mer”, säger Truls Christenson som vill att det ska bli ett område som växer till nästa år.

”Var det än finns en Ica-butik och en idrottsförening kan vi göra det här. Nu fokuserar vi på de 13 orterna som finns men vi tar emot intresseanmälningar till nästa år.”

Både användandet av en app och att samla in frukt från privatpersoner är nya områden för Rscued som hade ett hack i tillväxtkurvan i fjol. Efter att ha ökat omsättningen med nära 500 procent mellan 2017 och 2020, då bolaget slutade upp med 24 miljoner kronor, var det knappt någon tillväxt i fjol. Men i år har det börjat röra på sig igen och Rscued är på väg mot en omsättning på 35 Mkr.

”Efter en knackig start i januari och februari har vi haft ett fantastiskt halvår. Vi vet att vi kan vara lönsamma men vi satsar på att bygga en grund för fortsatt expansion med nya lokaler, maskiner och en ny fabrik. Fokus ligger fortsatt på Sverige men nästa år börjar vi planera för en utlandsexpansion”, säger Truls Christenson.

Prenumerera på Hållbart näringslivs nyhetsbrev 

Följ oss på Twitter 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera