ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

FN lanserar principer för ansvarsfulla banker

Nu ska banksektorn anpassa sina strategier för att ligga i linje med FN:s globala utvecklingsmål och Parisavtalet. Åtminstone gäller det för aktörer som ansluter sig till FN:s nya principer för ansvarsfull bankverksamhet som lanseras nästa månad. 

FN:s Principles for Responsible Banking, PRB, har lanserat sina grundläggande principer för ansvarsfull bankverksamhet, efter en sex månader lång konsultationsprocess. Initiativet presenterades i oktober 2018 av Unep Fi tillsammans med 28 banker, däribland Nordea. 

Syftet är att styra den globala banksektorn i linje med Parisavtalet och FN:s globala utvecklingsmål, på liknande sätt som Principles for Responsible Investment, PRI, har arbetat med investerardelen av finanssektorn sedan 2006.  

Principerna innebär att de banker och institutioner som ställer sig bakom initiativet måste anpassa sin affärsstrategi för att ligga i linje med och bidra till FN:s globala utvecklingsmål och Parisavtalet. Vidare förväntas bankerna sätta mål för de hållbarhetsområden där de har störst möjlighet att bidra till en positiv påverkan och reducera negativ påverkan, samt arbeta tillsammans med kunder för att uppmuntra och möjliggöra långsiktigt hållbara ekonomiska aktiviteter. 

Dessutom åtar sig bankerna att implementera principerna genom en kultur för ansvarsfull bankverksamhet, samt att följa upp och rapportera hur de bidrar positivt och negativt till hållbarhetsmålen på ett transparent sätt.

I samband med att principerna lanserats har det även blivit möjligt för fler banker att ställa sig bakom initiativet. Principles for Responsible Banking kommer lanseras officiellt i samband med FN:s extrainsatta klimattoppmöte den 22-23 september i New York. Unep Fi väntar sig att mer än 100 banker och institutioner kommer ha ställt sig bakom riktlinjerna då.

Läs mer om Principles for Responsible Banking. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer