ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

FN kan stänga EU:s utsläppshandel för flyget

  • Foto: Johan Nilsson/TT

När FN:s internationella civila luftfartsorganisation Icao möts nästa vecka är EU redo att lämna öppet huruvida man ska försvara rätten att fortsätta inkludera flyget i EU:s utsläppshandelssystem, skriver Carbon Pulse.

Inför mötet som hålls i Montreal, Kanada den 24 september till 4 oktober har EU:s transportministrar enligt nyhetstjänsten skrivit under en position som går emot EU:kommissionens och EU-parlamentets syn att EU måste försvara sin rätt att behålla flygresor inom EU i utsläppshandeln.

Flygresor inom EU har ingått i EU:s utsläppshandelssystem sedan 2012 och att inte längre få ha med dem i utsläppshandeln skulle alltså vara ett steg bakåt. Men enligt förslag från Icao så ska organisationens system för att begränsa utsläpp från flyget som ska starta 2021 vara exklusivt, det vill säga inga parallella system ska tillåtas.

Medan EU:s utsläppshandelssystem minskar det sammanlagda taket för utsläppen kontinuerligt, ska Icao lansera ett frivilligt system, kallat Corsia, som innebär att tillkommande utsläpp från 2021 ska kompenseras. Dessutom har nya ekonomier som Kina, Ryssland, Indien och Brasilien alla sagt att de inte deltar i den frivilliga fasen från 2021 och kanske inte ens när det obligatoriska systemet startar 2027, skriver Carbon Pulse.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer