Annons

Flytt ger 420.000 kunder mer hållbart pensionssparande

Nordea Liv & Pension har under 2019 flyttat 22 miljarder kronor från traditionella investeringar för att minska påverkan på klimat och miljö. 

”Vi har ett mål om att samtliga investeringar ska ligga i linje med 1,5-gradersmålet”, säger hållbarhetschef Peter Sandahl.

Foto:Henrik Holmberg
Foto:JOHN MCCONNICO

De 22 miljarderna har enligt Nordea NDA SE -0,12% Dagens utveckling skiftats om från traditionella investeringar, till investeringar som banken uppger har ett ”lågt koldioxidavtryck och strikta hållbarhetskriterier”. 

Totalt berörs drygt 420.000 kunder som nu har fått ett mer hållbart pensionssparande. 

Åtgärden är en av flera inom pensionsbolagets klimatstrategi, vilken ytterst syftar till att samtliga investeringar ska ligga i linje med målet om max 1,5 graders uppvärmning. 

Exakt vad ett ”lågt koldioxidavtryck” innebär och hur det definieras går att diskutera, enligt Peter Sandahl som är hållbarhetschef för Nordea Liv & Pension. 

”Det är ett relativt begrepp, vilket innebär att vi ska ha ett koldioxidavtryck för de här portföljerna som väsentligt understiger jämförelseindex för traditionellt globalt aktieindex. Men det är svårt att i absoluta tal prata om vad som är lågt eller inte.”

Enligt Nordea Liv & Pension ska omställningen ha minskat portföljens koldioxidavtryck med uppskattningsvis nära 50 procent.

Merparten av de aktieinvesteringar som Nordea Liv & Pension säger sig kunna styra över – motsvarande 70 miljarder av totalt 131 miljarder – ska ha lagts om. 

Varför inte utesluta fossila investeringar helt i det ni styr över?

”Vi har i princip uteslutit exponering mot den fossila sektorn. I arbetet med att minska koldioxidavtrycket måste vi ha en förvaltning där majoriteten av bulken i portföljen kan bedrivas med rimligt investeringsunivers. Ju fler krav du ställer, desto svårare får du att hitta en riskdiversifiering”, säger Peter Sandahl.

Enligt hållbarhetschefen sker omläggningen efter ett hårt tryck från kunder på såväl avtals- som tjänstepensionssidan, samt privata kunder. Han säger också att skiftet borde ha gjorts tidigare.

”Men den här världen har förändrats och fortsätter att förändras väldigt snabbt. Att vi har fått bättre verktyg och data har underlättat.”

Vad ger det här kunderna?

”Det är en del av hur vi hanterar risk för våra kunder. Vi är dessutom övertygade om att det är positivt för avkastningen att integrera den här typen av aspekter”, säger Peter Sandahl. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?