Flygskammen slår mot små flygplatser

De regionala flygplatserna i Sverige hade ett uselt år. De tappade var tionde resenär.

Flygresandet på Sveriges 33 regionala flygplatser minskade med 10 procent i fjol. Även om flera regionala flygplatser noterade uppgångar minskade flygresandet till och från de regionala flygplatserna med totalt 275.000 passagerare under 2019.

Samtidigt tappade de statliga flygplatserna bara 4 procent av sina resenärer.

På de regionala flygplatserna var nedgången störst i Jönköping, Karlstad och Skellefteå som tappade var och en över 30 procent. Mora över 40 procent. I samtliga fall beror det på att flygbolag lämnade destinationen, helt eller delvis under året.

Minskat flygande märks främst på inrikesflyget och inte lika mycket på utrikesflyget. Internationellt är nedgången signifikant för Sverige. I Europa är det nästan bara i Sverige som flygandet minskar. De troligaste skälen är den införda flygskatten och den pågående klimatdebatten mot flyget. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?