ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Flest noteringar av miljöteknikbolag på Nasdaq

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ny statistik över noteringar av miljöteknikbolag på europeiska börser visar att marknadsplatsen Nasdaq First North har tagit en ledande position. 

De senaste åren, perioden januari 2017 till juli 2019, har 12 renodlade miljöteknikbolag noterats på Nasdaq First North. 

Under samma tid har börserna Euronext Paris och Wienerbörse noterat nio miljöteknikbolag vardera. London AIM och London Main Markets har noterat sju miljöteknikbolag vardera medan Deutsche Börse Xetra, Oslobörsen, Euronext Amsterdam och Six Swiss Exchange vardera har noterat fem miljöteknikbolag eller färre. 

Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl förklarar antalet noteringar med att Sverige och Norden har ett effektivt ekosystem runt börsen med villigt kapital att satsa på mindre tillväxtbolag. 

”När det gäller cleantech är det en sektor där svenska bolag ligger långt fram. Dessutom har bolag inom den här sektorn ofta ett stort kapitalbehov”, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Allt fler investerare visar intresse för att investera i bolag som ligger i framkant i hållbarhetsarbetet. Lauri Rosendahl berättar att Nasdaq Nordic därför ständigt utvärderar hur börsen kan möta investerarnas behov. 

”För drygt ett år sedan lanserade vi en ESG-version om vårt flaggskeppsindex OMXS30 här i Stockholm samt även terminskontrakt kopplat till indexet, och vi har sett ett stort intresse från investerare för dessa. Vi planerar också ett Finland Sustainable Index, där de 40 mest hållbara finska bolagen ingår.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer