1515

Flera risker med att köpa sig till koldioxidneutralitet

Det råder fortfarande stor oklarhet kring vilka tekniker för koldioxidinfångning och lagring samt vilka certifikat för negativa utsläpp som är bäst ur ett hållbarhetsperspektiv. De slutsatserna drar organisationen Oxfam i en ny rapport. 

Stockholm Exergi är ett företag som satsar på negativa utsläpp.
Stockholm Exergi är ett företag som satsar på negativa utsläpp.Foto:Joey Abrait

I rapporten granskas och jämförs sex olika tekniker för koldioxidinfångningscertifikat som finns på marknaden i dag – direktinfångning från luft, biokol, regenerativt jordbruk, påskyndad vittring, trädplantering samt lagring i byggnadsmaterial. Rapporten ser över flera aspekter som till exempel hur effektiva teknikerna är på att samla in koldioxid, lagra koldioxid, vad de har för sociala och miljömässiga risker, vad de kostar och om det finns eventuella positiva sidoeffekter.

Rapportförfattaren Robert Höglund konstaterar att negativa utsläpp verkligen behövs och menar att det är bra att företag investerar i dem. Han menar dock att det finns risker med att företag kommunicerar att de är koldioxidneutrala utan att ta hänsyn till hur stabilt koldioxiden lagras eller hur snabbt den fångas in.

”Vissa projekt har en väldigt låg permanens. Frågan om additionalitet kan också vara problematisk då vissa saker skulle göras ändå. Det är också viktigt att säkerställa hur projekt påverkar människor socialt, till exempel finns flera exempel på trädplanteringsprojekt som tvingat bort människor från sin mark”, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Robert Höglund vill inte rekommendera någon enskild teknik eller metod för att skapa negativa utsläpp då han menar att det mesta är avhängigt projektens genomförande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?