ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Fler satsar på negativa utsläpp

  • Stockholm Exergi ska installera en testanläggning för Beccs. Foto: Joey Abrait

Flera nya projekt ska nu genomföras för att bidra till Sveriges negativa utsläpp av växthusgaser. 

Energimyndigheten som finansierar projekten beskriver satsningen som ett startskott för att uppnå negativa utsläpp och på så sätt bidra till att nå de klimatpolitiska målen. 

Bland de projekt som nu får pengar för att testa negativa utsläpp ingår en testanläggning för insamling och lagring av biogen koldioxid vid Värtaverket i Stockholm, en utvärdering av om det är möjligt att installera en fullskalig bio-CCS anläggning inom den svenska delen av Stora Ensos sulfatbutiker samt ett projekt för att inkludera bio-CCS i Uppsala kommuns långsiktiga planering.

”Vattenfall är huvudaktör och projektet handlar om att samla in koldioxid vid deras förbränningsanläggningar här i Uppsala. Negativa utsläpp kommer bli helt centralt för att Sverige och Uppsala ska kunna nå uppsatta klimatmål. Vi måste ha två strategier, dels att få bort utsläppen och dels fånga in koldioxid från fossila och biogena källor. Det här projektet ska utröna en möjlighet vi har för insamling av koldioxid”, säger Björn Sigurdson, klimatstrateg i Uppsala kommun, till Aktuell Hållbarhet.

Projektet ska utreda förutsättningarna för att samla in, komprimera och skicka koldioxid till en hamn för vidare transport till lagring.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer