Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Fler satsar på negativa utsläpp

Flera nya projekt ska nu genomföras för att bidra till Sveriges negativa utsläpp av växthusgaser. 

Stockholm Exergi ska installera en testanläggning för Beccs.
Stockholm Exergi ska installera en testanläggning för Beccs.Foto:Joey Abrait

Energimyndigheten som finansierar projekten beskriver satsningen som ett startskott för att uppnå negativa utsläpp och på så sätt bidra till att nå de klimatpolitiska målen. 

Bland de projekt som nu får pengar för att testa negativa utsläpp ingår en testanläggning för insamling och lagring av biogen koldioxid vid Värtaverket i Stockholm, en utvärdering av om det är möjligt att installera en fullskalig bio-CCS anläggning inom den svenska delen av Stora Ensos sulfatbutiker samt ett projekt för att inkludera bio-CCS i Uppsala kommuns långsiktiga planering.

”Vattenfall är huvudaktör och projektet handlar om att samla in koldioxid vid deras förbränningsanläggningar här i Uppsala. Negativa utsläpp kommer bli helt centralt för att Sverige och Uppsala ska kunna nå uppsatta klimatmål. Vi måste ha två strategier, dels att få bort utsläppen och dels fånga in koldioxid från fossila och biogena källor. Det här projektet ska utröna en möjlighet vi har för insamling av koldioxid”, säger Björn Sigurdson, klimatstrateg i Uppsala kommun, till Aktuell Hållbarhet.

Projektet ska utreda förutsättningarna för att samla in, komprimera och skicka koldioxid till en hamn för vidare transport till lagring.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?