I vårt östra grannland dricker man mest kaffe av alla i världen, i snitt 3,5 koppar per person och dag, och det är i det finska statliga laboratoriet VTT man nu framställer kaffe med en ny metod.
”Det är inte nödvändigtvis en anledning till varför vi valde det, men det är definitivt en rolig slump som ökar intresset en del”, säger Heiko Rischer som är forskningsledare på VTT.
För att odla det här kaffet använder man inte kaffebönor, utan celler från kaffeplantan.
”Vi jobbar inte med kaffebönor utan med biomassa. Vi börjar med att ta vilken del som helst från kaffeplantan och när vi har tillräckligt med material filtrerar, torkar och sedan rostar vi det till ett pulver. Så i den här processen finns det ingen böna att mala, men det är 100 procent kaffe”, berättar Heiko Rischer.

Tidigare i år kom rapporter om att kaffepriserna rusar, tre faktorer pekades ut som orsak till det ökade priset. En av faktorerna är att Brasilien, världens största kaffeproducent, tidigare i år drabbades av torka som följdes av frost. Samtidigt ökar efterfrågan på kaffe – speciellt på arabicabönan som används av restauranger och kaféer – i takt med att fler länder öppnar upp efter pandemin. En tredje faktor som påverkar är stigande transportkostnader i Colombia och Vietnam, två andra stora kaffeproducenter.
För att framställa bönor som räcker till motsvarande en kopp kaffe krävs 130 liter vatten och Heiko Rischer tror att det labbodlade kaffet kan ha en positiv klimatpåverkan när det kommer till energi, vatten och transport.
”En stor faktor är energiåtgången, i vårt fall behöver vi jobba i bioreaktorer så elektriciteten för att driva dem är vår största hållbarhetsfaktor. Vattenanvändningen är självklart bättre eftersom vi jobbar i slutna system och inte i fältbaserade system. Och om man tänker på all logistik som finns inom kaffemarknaden, frakten av kaffe mellan kontinenter, allt fossilt bränsle från transporten kommer då att försvinna. Så det skulle kunna bli en signifikant skillnad.”
Smakar det labbodlade kaffet som vanligt kaffe?
”Det var en av målsättningarna vi hade, vi ville bevisa att det gick att genomföra från början till slut. I det här fallet genom att börja med att etablera cellkultur och sedan skörda materialet, rosta och brygga. Vi har en expertpanel som smakar på materialet och jämför det med vanligt kaffe, och vad de kom fram till vad att det var väldigt likt hur vanligt kaffe luktar och smakar.”
Exakt vad priset på ett paket labbodlat kaffe kommer att hamna på kan inte Heiko Rischer svara på. Men han tror att produkten kan bli verklighet om fyra år.
”Optimistiskt sett så är allt efter det möjligt.”