1515

Finansveteranens verktyg synar hållbarhetsarbetet

För tre år sedan skapade finansveteranen Angelica Lips da Cruz Innorbis med ambitionen att bygga marknadens bredaste och mest kompletta hållbarhetsanalys. Idag, inte minst med skjuts från ny lagstiftning, är hon på god väg. 

Efter en raketkarriär som Europachef för den amerikanska banken Citi och  fem år på olika toppositioner på SEB valde Angelica Lips da Cruz att lämna bankvärlden och istället bygga upp sitt analysbolag Innorbis.
Efter en raketkarriär som Europachef för den amerikanska banken Citi och fem år på olika toppositioner på SEB valde Angelica Lips da Cruz att lämna bankvärlden och istället bygga upp sitt analysbolag Innorbis.Foto:Jack Mikrut

Med en databas bestående av 20.000 bolag, 300 indikatorer och 10 miljoner datapunkter från 15 datakällor hjälper finansveteranen Angelica Lips da Cruz och hennes bolag Innorbis finanssektorn och näringslivet att bedöma hur finansiella instrument, företag eller städer bidrar till hållbar utveckling och möter sina egna mål. 

”Metoden är framåtblickande med hjälp av realtids- och dynamisk analys och utgår inte bara från företagens egen CSR-rapportering som många andra gör. Vi tar också bort tyckande för att vi på ett solitt och objektivt sätt kan säga exakt var bolag och länder befinner sig på hållbarhetsskalan och värderar bolagen med hänsyn tagen till hur de bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål”, säger Angelica Lips da Cruz. 

Nu har det gått tre år sedan starten och verksamheten som i dag omfattar ett tiotal personer, varav fem anställda, växer stadigt. Men nu får hon liksom andra i finansindustrin draghjälp av ny lagstiftning, framför allt den nya EU-taxonomin. 

”Det finns de som fortfarande duckar men det blir mer och mer uppenbart, inte minst nästa år, vilka de är. Då riskerar de inte bara att brista i sin regelefterlevnad utan också att drabbas av dåligt rykte och tappa sin konkurrensförmåga.”

Medan många andra analysverktyg enbart tittar på miljömässiga faktorer inkluderar Innorbis även sociala aspekter och företagsstyrning, det vill säga de andra delarna av ESG-spektrat. 

”Tar man inte med alla delar så ser inte investerarna hela riskbilden.”

Hon flaggar för ett större partnerskap inom kort med en aktör utanför banksektorn men kan i dagsläget inte avslöja mer detaljer. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?