ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

FI sågar statliga gröna obligationer

  • Finansinspektionen, med generaldirektör Erik Thedéen, gör tummen ned för förslaget om statliga gröna obligationer. Foto: Christine Olsson

När remissvaren nu har inlämnats för Mats Anderssons utredning ”Att främja gröna obligationer” är många av remissinstanserna negativa till flera av utredningens förslag. Det gäller bland annat förslaget att staten ska ge ut gröna obligationer.

En del av remissinstanserna är positiva till att marknaden för gröna obligationer har vuxit men flera remissinstanser ifrågasätter behovet av att åtgärder behövs för att främja fortsatt tillväxt, det gäller till exempel Svenskt Näringsliv, Fondbolagens förening och Bankföreningen.

Förslaget att ge ut en statlig grön obligation får tummen ned av bland andra Riksgälden och Finansinspektionen

Enligt Riksgälden finns inte något sådant låneutrymme i dag och det skulle i stället leda till högre kostnader för statens upplåning.

Finansinspektionen skriver bland annat att det bör krävas starka och väl underbyggda motiv om man ska frångå den gällande principen att statliga medel och upplåning inte ska öronmärkas för specifika ändamål.

FI anser vidare att statliga gröna obligationer skulle kunna skapa ett prejudikat till förmån för öronmärkning av intäkter eller upplåning även på andra områden – till exempel sjukvård, skola, försvar, polis eller infrastruktur.

Mer positiva till förslaget att staten ska ge ut gröna obligationer är SKL, Kommuninvest, och AP 7. 

Riksbanken ser behov av att utreda flera frågor vidare, bland annat när det gäller att få en tydlig och harmonierad definition av gröna obligationer.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies