1515

FI-chefen: Gröna investeringar räcker inte – koldioxidpriset måste öka kraftigt

Det finns en risk för uppskruvade förväntningar på gröna investeringar. För omställningens skull måste snarare priset på koldioxid öka kraftigt och ”slå överallt”. Det budskapet gav Finansinspektions gd under Di:s konferens Uppstart Sverige.

”Hade vi i dag haft rätt prissättning på koldioxid hade det stått minussiffror i SSAB:s redovisning. Det gör det inte”, säger Erik Thedéen.

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen
Erik Thedéen, generaldirektör för FinansinspektionenFoto:Jonas Eng

Den senaste rapporten från IPCC, FN:s klimatpanel, tydliggör hur snabbt utsläppen av växthusgaser måste minska och hur kort tid vi har på oss. Det konstaterar Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, på scenen under Di:s konferens Uppstart Sverige på onsdagen.

”Därför menar jag att priset på koldioxid måste öka kraftigt nu för att sedan öka än mer kommande decennier. Så mycket som möjligt av världens kolreserver måste stanna i marken och med ett rimligt pris kommer de automatiskt att stanna i marken”, säger han.

Vidare ser han att det krävs ny teknik, offentliga investeringar och subventioner.

”Det är en svår uppgift, men pandemin har visat att det går att ta kraftfulla beslut om det krävs”, säger han och lyfter fram att den utsläppsminskning, i runda tal, som skedde under pandemin skulle krävas varje år för att vi skall nå klimatmålen.

”Men utsläppningsminskningen under pandemin kom till priset av att vi i princip stängde ned världsekonomin. En sådan omställning är inte hållbar. Men minskningen i utsläpp måste ske. Ju snabbare vi börjar, desto mer ordnad blir nedgången”, säger han.

Finansinspektionens roll i utvecklingen ser han i ljuset av att klimatförändringarna kommer att ha en betydande påverkan på den globala ekonomin.

”Blir omställningen för drastisk kommer det att kunna leda till stora negativa effekter för företag, som i sin tur kan smitta det finansiella systemet”, säger han.

Samtidigt ser Erik Thedéen en risk i att ha för uppskruvade förväntningar på gröna investeringar eller företags klimatarbete. 

Det krävs många åtgärder som ligger utanför det finansiella systemet, som är ett verktyg för att slussa kapital från sparande till investeringar, konstaterar han.

”Så länge koldioxidutsläpp prissätts under Parisavtalet är det otillräckligt. Vi måste få den reala ekonomin att ställa om och där kan den finansiella sektorn ha en betydelse”, säger han.

Han pekar på den industriella omvandlingen i norra Sverige där SSAB-ledda Hybrit och H2 Green Steel ska tillverka stål med vätgas istället för kol. 

”Hade vi i dag haft rätt prissättning på koldioxid hade det stått minussiffror i SSAB:s redovisning. Det gör det inte”, säger han.

För att få till en större omställning måste prissättningen slå ”överallt”, säger han. Den stora utmaningen är att det saknas korrekt information att arbeta med. Samtidigt pågår ett arbete med med globala hållbarhetsstandarder, bland annat under IFRS, som han tror kan få stor betydelse.

På en fråga hur han motiverar sin åsikt att koldioxidpriset borde ”vara högre” än dagens marknadspris, säger Erik Thedéen att det är ett ”klassiskt ekonomiskt ställningstagande”.

”Det finns så stora negativa externa effekter på långt sikt som inte prisas in. Då ska det regleras”, säger han.

Innan dess att en global hållbarhetsstandard är på plats – och koldioxid prissätts enhetligt – råder han företag att sätta ett internpris på koldioxid för att redan i dag ta kostnaderna för att ställa om.

Erik Thedéen uppmanar också finansiella företag och placerare att ha med ett internpris på koldioxid på agendan ”när de pratar med företag de investerar i”.

”Det tydliggör hur priset kan påverka. Sätter man internpriset till 100 dollar vet man kanske att affären inte kommer att klara sig i framtiden och att en omställning behövs”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?