ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Fel fokus inom hållbara finanser

  • Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Ett problem med det som kallas hållbara finanser är att allt för mycket fokus ligger på portföljbolagens processer. 

Det anser kapitalförvaltaren Philip Ripman som är i Almedalen för att berätta om sin fond SPP Global Solutions, vars strategi är att investera i bolag med produkter eller tjänster som på något sätt bidrar till att lösa FN:s globala hållbarhetsmål.

”Bolag anses hållbara om de till exempel lyckas minska sina utsläpp av klimatgaser, minska sin användning av vatten, om de har rätt ISO-certifieringar och så vidare. Dessa saker är så klart viktiga. Men det verkliga fokuset bör ligga på vilka hållbara produkter och tjänster som bolagen producerar och tillhandahåller. Om en produkt eller tjänst i sig inte är hållbar spelar det mindre roll vad bolaget har för ISO-certifieringar”, säger han.

Som exempel på det missriktade fokus som läggs på processer nämner han de stora hållbarhetsrankningar som görs av bolag och där det kan hända att oljebolag eller tobaksbolag får högsta poäng. Orsaken är, menar Philip Ripman, att dessa bolag relativt sett lyckats minska sina utsläpp eller annan negativ påverkan och att de har resurser att göra gedigna hållbarhetsrapporter. Samtidigt skulle få anse att bolagens verksamheter, oljeproduktion eller tobaksproduktion, är hållbara verksamheter.

Utgångspunkten för den finansaktörer som vill kalla sig hållbar borde enligt Philip Ripman vara att identifiera och investera i bolag vars produkter och tjänster bidrar till att lösa en eller flera av alla de stora utmaningar som världen står inför.

”Det är det här skiftet vi behöver se i finanssektorn”, säger han. 

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer